Protest radnika opštinske administracije u Budvi

"Ogromno nezadovoljstvo, ogorčenost i razočaranje svih nas stvara način postupanja uprave u rješavanju sindikalnih pitanja, kroz koje se ogleda naša realnost i postupanje uprave po svim drugim životnim pitanjima", kazala je Tamara Goliš
62 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2016. 12:11h

Više od 200 radnika opštinske administracije, javnih preduzeća, ustanova i službi, okupilo se danas na polučasovnom protestu ispred zgrade Opštine, nezadovoljni radom lokalne uprave i kašnjenjem u primanju četiri zarade. U Organizaciji Sindikata zaposlenih u Opštini Budva, sa skupa je poručeno da je "nezadovoljstvo sve veće, a tolerancije sve manje".

"Osjećam se kao niko i ništa, ponižena i obespravljena. Neznanje, nerad i nebriga pojedinaca u opštini su i dalje evidentni. Šteta nanijeta Opštini je biblijskih razmjera, ali nam je jadno zbog čega, mi zaposleni moramo da budemo žiranti te štete. Kada smo mi nekome potpisali blanko mjenicu? Vrijeme je da kažemo da ne pristajemo da budemo taoci tuđeg nerada i neodgovornosti", poručila je predsjednica Sindikata Tamara Goliš prekidana aplauzima okupljenih.

Ona je zapitala ako opština nema para za plate, poreze i doprinose, kako će moći da rješava ozbiljne gradske probleme.

"Ogromno nezadovoljstvo, ogorčenost i razočaranje svih nas stvara način postupanja uprave u rješavanju sindikalnih pitanja, kroz koje se ogleda naša realnost i postupanje uprave po svim drugim životnim pitanjima", kazala je ona.

Prema njenim riječima krajnje je vrijeme da opština posluje transparentno, na domaćinskom principu.

"Da nam se obezbijedi zakonom propisana egzistencija - sigurna i redovna plata. Ne dozvolite da nas tretiraju kao da smo lijeni, nesposobni i neradnici. Da su osjećaji poniženosti i obespravljenosti, koji godinama tinjaju u nama nešto što je normalno i prirodno. Da je sve to život dostojan čovjeka. Nemojte nikada ni pomisliti da ste za bilo šta vi krivi. Naša krivica je samo u tome što smo predugo ćutali i trpjeli nezadovoljstvo, što to nezadovoljstvo nismo javno iskazali. Glasno tražite svoja prava i status koji zaslužejete. Mi bezimeni i tihi izvršioci svojih radnih obaveza šaljemo gromoglasnu poruku - "Dosta, Dosta više nemara i neznanja", poručila je Goliš prekidana porukama okupljenih "lopovi, lopovi".

Popović: Niko ne bi bio srećniji od predsjednika Opštine da može da izmiruje obaveze

Gradonačelnik Budve Srđa Popović kazao je da saosjeća sa svim zaposlenima u lokalnoj administraciji koji ne primaju plate, ali upozorio da je veliki broj onih koji ne poštuju radne obaveze. Uz najavu da će naredne sedmice biti isplaćena jedna od tri zaostale zarade, Popović je najavio racionalizaciju lokalne samouprave, te utvrđivanje viška zaposlenih.

"Osnovno ljudsko pravo je pravo na rad i zaradu. Sindikat zaposlenih u Opštini Budva, kao novi sindikat, bio je barem u moralnoj obavezi da posladavca obavijesti o štrajku, što nijesu uradili. Praštam im to, nije to veliki grijeh, više im to pripisujem neznanju. Moram isto da kažem da sam ja isti onaj predsjednik, koga su u decembru svi tapšali po ramenu da nikada nijesu toliko plata primili za tako kratko vrijeme. Ništa se nijesam promijenio, šta se sa njima desilo ne znam. Niko ne bi bio srećniji od predsjednika Opštine da može da izmiruje plate redovno. Isto tako sam saglasan sa tim da nije dobro, i nije realno da Opština Budva ne može da izmiruje lična primanja redovno. Ali isto tako svi znaju da nešto što smo naslijedili, nije kratkoročno, nego da su posljedice onoga što se dešavalo u našoj lokalnoj samoupravi zadnjih godina, sada osjećamo“, kazao je Popović.

On je naglasio da je radnicima do sada dao više plata , nego što je mjeseci proveo u Opštini Budva.

"Narednih mjeseci biće intezivnije punjenje budžeta i ubijeđen sam da ćemo tokom sezone ući u stabilnu finanijsku situaciju i redovno izmirivati obaveze. Ne dugujemo četiri, već tri plate. Mora se isto tako reći da nekima u lokalnoj upravi ne odgovara rad, red i disciplina. Imali su ranije neke benefite, nijesu dolazili na posao, posebno su neki koristili ljetnji period, kako bi bi mogli da rade neke druge poslove. Sada, na njihovu žalost, a naše zadovoljstvo moraju da poštuju rad, red i disciplinu, moraju biti na poslu. U prilog tom nedolasku na posao, govori i činjenica da lokalna samouprava nije imala diciplinsku komisiju. Mi smo je sada formirali, tako da će se sada, što ranije nije bio slučaj, odgovarati za nerad i nedolazak na posao“, kazao je Popović.

Popović je ocijenio da ukoliko bi sindikalne vođe revnosno obavaljli svoj posao, budžet Opštine bi bio puniji, a radnici primali plate.

"Nije za primjer da sindikalni aktivisti bježe sa posla, ostavljaju svoje radne obaveze, idu po gradu, oupljaju, agituju... Niko im to ne brani da rade van radnog vremena, ali nije korektno da rade u radnom vremenu", naveo je Popović.

Navodeći da ukupno na budžetu 600 zaposlenih, za koje je mjesečno potrebno obezbijediti 550 hiljada eura za jednu platu, Popović je najavio da je svim sekretarijatima naredio da urade novu sistematizaciju radnih mjesta.

"Da vidimo koja je to optimalna uposlenost naših radnika. Siguran sam da imamo prekobrajnih, ne samo u lokalnoj samoupravi nego i u svim preduzećima. Kada sam došao na ovo mjesto, kazao sam da nijesam došao, da otpuštam radnike... jer mi treba da zapošljavamo mlad. Međutim, potrebno je da se uradi socijalni program i kroz otpremnine, mislim da ćemo dovesti brojno stanje radnika u Opštini na održivi broj. Tada će moći da se redovno servisiraju plate", kazao je Popović.

On je zaključio da je za proteklih deset mjeseci, od kada se nalazi na čelu Opštine uspio da "ubere prihoda" blizu 30 milion eura, a da je samo od Nove godine kroz prinudne blokade sa računa Opštine skinuto šest milion eura, koja su bila namijenjan za isplatu zarada.

Galerija

Bonus video: