UPCG podnijela inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o zaradama

UPCG smatra da je Zakon neustavan, nekonzistentan sa pravnim sistemom Crne Gore i ne korespondira sa ratifikovanim konvencijama Međunarodne organizacije rada
0 komentar(a)
Dokumenta, spisi, papiri, Foto: Shutterstock
Dokumenta, spisi, papiri, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.06.2016. 11:47h

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) danas je podnijela Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o zaradama u javnom sektoru, ocjenjujući da se tim aktom narušavaju ustavni principi jednakosti svih pred zakonom bez obzira na bilo kakvu posebnost ili lično svojstvo.

UPCG smatra da je Zakon neustavan, nekonzistentan sa pravnim sistemom Crne Gore i ne korespondira sa ratifikovanim konvencijama Međunarodne organizacije rada.

„To proističe prvenstveno iz nesklada Zakona sa Ustavom, kao iz kolizionog odnosa sa mnogim pozitivnim zakonskim aktima, Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, ratifikovanim međunarodnim konvencijama, kao i kolektivnim ugovorima – počev od Opšteg kolektivnog ugovora koji je zaključen na nacionalnom nivou, preko važećih granskih i pojedinačnih kolektivnih ugovora zaključenih na nivou kompanija”, kaže se u saopštenju.

Stav UPCG je da se privredni subjekti, bez obzira na to što su u stoprocentnom ili većinskom državnom ili vlasništvu lokalnih samouprava, ne mogu podvesti pod javni sektor u smislu Zakona o zaradama u javnom sektoru.

Kako se navodi, ako se ima u vidu da država participira u organima upravljanja određenih privrednih subjekata (kao osnivač ili većinski vlasnik), jasno je da ona u značajnoj mjeri (ako ne i u potpunosti), preko svojih predstavnika u tim organima, može upravljati poslovnim procesima i kreirati odluke shodno rezultatima rada i poslovanja.

„Zato je neprihvatljivo da ova privredna društva posluju sa gubitkom i ne izmiruju poreske i druge obaveze prema državi, a da se zarade njihovih zaposlenih, kao i naknade u upravljačkim tijelima, održavaju na nivou koji je značajno iznad nacionalnog prosjeka“, kaže se u saopštenju.

UPCG jer u devet tačaka detaljno obrazložila zašto je Zakon neustavan.

Podsjeća se da je Zakon o zaradama u javnom sektoru, koji je stupio na snagu 16.marta, za UPCG je bio neprihvatljiv dok je bio u formi nacrta, što potvrđuju i preporuke Izvršnog odbora UPCG upućene Ministarstvu finansija, a što je sredinom 2014. godine rezultiralo povlačenjem Nacrta Zakona.

“Za UPCG Zakon je bio neprihvatljiv i dok je bio u fazi predloga, zbog čega je UPCG početkom decembra 2015. godine, nakon sastanka sa predstavnicima privrednih subjekata koji posluju u Crnoj Gori, objavila saopštenje za javnost, pod naslovom "UPCG poručila: Predlog zakona o zaradama u javnom sektoru je neprihvatljiv za privredu””, kaže se u saopštenju.

Bonus video: