U barsku luku uplovio kruzer “Thomson Celebration”

Iz agencije “Allegra Montenegro” koja je sa kompanijom “Thomson Cruises” dogovorila ukupno sedam dolazaka ovog broda u barsku luku od 11. maja do oktobra, prozvali su Turističku organizaciju Bar da za razliku od prvog puta “kada je sve bilo odlično organizovano” ovaj put nije imala razumijevanje za dolazak kruzera
79 pregleda 19 komentar(a)
Kruzer, Foto: Radomir Petrić
Kruzer, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 08.06.2016. 15:45h

U barsku luku jutros je uplovio kruzer “Thomson Celebration”, drugi put ove godine, i doveo 1.225 putnika iz Velike Britanije koji su dan proveli u šetnji barskim ulicama, posjeti lokalnim znamenitostima i lokalima, i izletima oko Bara. Na gatu AD Port of Adria, gdje je kruzer vezan, putnike su preuzimali šatl autobusi koji su ih dovodili do Šetališta kralja Nikole, a na platou kod Nultog kilometra, kruzing goste dočekivali su prodavci suvenira i barskih specijaliteta, od učenika iz Preduzetničkog centra Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole, do maslinara.

Iz agencije “Allegra Montenegro” koja je sa kompanijom “Thomson Cruises” dogovorila ukupno sedam dolazaka ovog broda u barsku luku od 11. maja do oktobra, prozvali su Turističku organizaciju Bar da za razliku od prvog puta “kada je sve bilo odlično organizovano” ovaj put nije imala razumijevanje za dolazak kruzera “pa je sve bilo prepušteno individualnoj organizaciji Port of Adria koja je organizovala kulturno-umjetnički program i štandove na šetalištu i agenciji Allegra, koje nisu zadužene za taj dio posla”.

Direktor “Allegre” Mihailo Vukić istakao je u dopisu medijima da je “prosto nevjerovatno” da niko iz TO Bar nije dočekao i informisao brojne strane goste sa broda o turističkim atrakcijama i ponudi Bara i Crne Gore, već su to “radili učenici Srednje ekonomske škole na čemu smo im jako zahvalni i radujemo se njihovom novom iskustvu”.

"TO Bar na čelu sa direktoricom Nedom Ivanović nije nam obezbijedila čak ni mape grada koje smo samoincijativno dijelili gostima, a i info pult je izostao ovog puta. Brodovi su došli, ali sada moramo nešto napraviti da i dolaze ponovo. Ovo je jako loše za reputaciju grada, Crne Gore i naravno lokalne privrede, jer turisti ovog puta nisu bili adekvatno obaviješteni o bogatoj turističkoj ponudi koju pružaju Bar i njegova okolina. Turizam nije samo slikanje i pričanje za kamere, već iskrena predanost svome poslu", izjavio je Vukić.

IZ TO Bar su na prozivke agenata odgovorili da obavljaju informativno - propagandnu djelatnost u svojim turističko-informativnim biroima, od kojih su trenutno otvoreni biroi na Topolici - udaljen 20-ak metara od mjesta iskrcavanja kruzing gostiju iz autobusa, Starom Baru i Virpazaru – gdje dolazi najveći broj izletnika sa kruzera, te još u Sutomoru i autobuskoj stanici u Baru. Oni su dodali da svi turisti u biroima mogu dobiti informacije o kompletnoj ponudi opštine i reklamno propagandni materijal - plan grada, karte Crne Gore, kataloge, postere…”čiji je reprint urađen za ovu priliku”.

"Podsjećamo da je TO Bar zbog velikog značaja dolaska prvog kruzera u Bar, samo za tu priliku na gatu organizovala svečani doček sa folklornim društvima, priganicama i lozovom rakijom, a na Šetalištu kralja Nikole degustaciju i prodaju domaćih proizvoda i suvenira na 28 štandova, kao i info punkt sa promo materijalom. U dogovoru sa Port of Adria, pred dolazak drugog kruzera dostavili smo datume dolazaka kruzera za 2016. svim turističkim agencijama, udruženjima vinara, maslinara, medara, prodavcima suvenira, rent-a-car agencijama, restoranima i taxi službama, kako bi se organizovali i svoje usluge ponudili gostima sa kruzera, pojedinačno ili u saradnji sa organizatorima dolaska kruzera", navode iz TO Bar.

U njihovom saopštenju se dodaje i da u ovom momentu na području opštine boravi oko 3.900 registrovanih gostiju, i da TO Bar preduzima aktivnosti kako bi “svim turistima bez izuzetka” pružila usluge iz djelokruga svog rada.

Bonus video: