Počasni Konzulat u Milanu slavi 10 godina nezavisnosti Crne Gore

Prva godina rada diplomatske kancelarije u ekonomskom centru Italije: EXPO, Investment Forum i podrška crnogorskim studentima u Italiji
425 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2016. 14:39h

Deset godina nezavisnosti Crne Gore i godišnjica rada Počasnog Konzulata Crne Gore u Milanu, dva su povoda za proslavu zakazanu za 7. jun u glavnom gradu Lombardije, sa ciljem unapređenja ekonomskih i diplomatskih veza između dvije države. Ova proslava je i prilika da se prikaže 12 mjeseci rada diplomatske kancelarije, vođene od strane Počasnog Konzula, Dolly Predović, profesora na Bocconi Univerzitetu i preduzetnika u oblasti obrazovanja. 2015. godina, u Milanu obllježena je EXPO-m, na kojem je učestvovala i Crna Gora čiji je paviljon bio dio Bio-Mediteranskog klastera.

U oktobru, Konzulat je organizovao forum za ulaganja u Crnoj Gori. Paralelno sa ovim aktivnostima započet je popis crnogorskih studenata u sjevernozapadnim regijama Italije (Lombarija, Pijemonte, Dolina Aoste) koje spadaju pod nadležnost ovog diplomtskog predstavništva, a sve to u cilju poboljšavanja i podržavanja njihovog uspjeha.

"Milano je centar italijanske ekonomije. Grad sa jakim međunarodnim fokusom. Bogat kulturnim i poslovnim inicijativama", izjavila je Dolly Predović, Počasni Konzul, "Otvaranje konzulata u ovom gradu znači stvaranje strateške tačke, povoljne za ekonomiski rast i razvoj Crne Gore. Na taj način se jačaju odnosi sa bliskim zemljama kao što je Italija. Bila mi je čast, ali ujedno i velika odgovornost prihvatiti ulogu Počasnog Konzula Crne Gore. Vidim je kao vezu između dvije države koje imaju mnogo toga da podijele, pogotovo u rastu budućih generacija".

Univerzalna izložba, EXPO

Crna Gora je učestvovala na Univerzalnoj Izložbi kao dio BioMedieranskog klastera, gdje je predstavila svoje tradicionalne proizvode kao i najvažnija turistička mjesta.

Konzulat je podržao učešće Crne Gore, ustupanjem svojih kancelarija neposredno pred početak izložbe u svrhe organizovanja dogđaja povodom zvaničnog otvaranja, 1. maja.

20. Maja, Konzulat je zvanično obilježio početak rada. Ujedno, tokom svih šest mjeseci u Milanu, Konzulat je obezbijedio podršku crnogorskoj delegaciji tokom učešća.

Vrhunac je dostignut osvajanjem nagrade za najbolji paviljon u kategoriji klastera, priznanje uručeno od strane BIE (Bureau international des Expositions).

"Početi sa radom konzulata uporedno sa EXPO-m nije bilo lako» – navodi Konzul, «Ali smo zajedno uspjeli da upravljamo sa svim aktivnostima i to bez poteškoća. Osvajanje nagrade za najbolji paviljon je sigurno opravdalo sve muke tokom proteklih šest mjeseci".

Investicioni forum

U oktobru, u toku EXPO-a, Konzulat Crne Gore u Milanu učestvovao je u organizaciji investicionog foruma. U sve su bili uključeni italijanski i crnogorski preduzetnici sa ciljem da se finansijskom tržistu Milana, ekonomskog centra Italije, predstave poslovne mogućnosti u Crnoj Gori.

"Želja mi je bila da forum ne prođe kao obično predstavljanje crnogorskih mogućnosti, nego da bude stvarna prilika da se podstaknu nova ulaganja u različite sektore", izjavila je Predovic, "Porez na dobit od 9% najniži je na Balkanu. Sto je naročito zanimljivo za sektore kao što je obnovljiva energija, turizam, real estate i finansije".

Crnogosrka zajednica u Italiji

Na samom kraju, Konzulat je započeo popis i povezivanje sa crnogorskim državljanima na područuju nadležnosti. Prije svega, zabilježen je veliki broj studenata, koji pohađaju ekonomske i pravne fakultete Univeziteta Bocconi i arhitekture i dizajna na univerzitetu Politecnico.

"Proteklih mjeseci imala sam priliku da upoznam veliki broj Crnogoraca", izjavila je Konzul Predović, "I sa zadovoljstvom došla do saznanja da mnogo mladih dolazi u Italiju zbog studiranja. Tako se javila ideja da saznam zašto toliki broj mladih bira Italiju. Šta studiraju i kakvi su im budući planovi. Za mnoge od njih Milano je prvi korak izvan granica Crne Gore. Naš grad, Milano, ne samo da nudi raznolikost univeziteta koji mogu da odgovore na razne zahtjeve, nego je zahvaljući medjunardnom prestižu odlična odskočna daska ka Evropi i Svijetu."

"Okupljanje zakazano za 7. jun neće biti samo obično zvanično okupljanje kako bi se obilježilo 10 godina nezavisnosti i godišnjica rada Konzulata, nego i prilka za upoznavanje mladih, koji su svojim prisustvom i zalaganjem ambasadori Crne Gore u Italiji kao i širom svijeta", zaključuje Predović.

Galerija

Bonus video: