"NISMO ZADOVOLJNI USLOVIMA RADA"

Štrajk u Opštini Budva u petak: Radnici revoltirani, kasne četiri plate

"Ako smatraš da je redovna plata normalna stvar i ne želiš više da budeš žrtva pogrešnih odluka, učini nešto za sebe i pridruži se protestnom okupljanju", navodi se u pozivu upućenom svim javnim preduzećima i ustanovama, kao i zaposlenima u lokalnoj administraciji
51 pregleda 54 komentar(a)
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 08.06.2016. 12:57h

Sindikat zaposlenih u Opštini Budva organizuje u petak, velliki potestni skup ispred zgrade Opštine nezdovoljni jer radnicima kasne četiri zarade.

"Ako smatraš da je redovna plata normalna stvar i ne želiš više da budeš žrtva pogrešnih odluka, učini nešto za sebe i pridruži se protestnom okupljanju", navodi se u pozivu upućenom svim javnim preduzećima i ustanovama, kao i zaposlenima u lokalnoj administraciji.

"Želimo da pokažemo da nismo zadovoljni uslovima u kojima radimo dok se našom zajedničkom kućom upravlja nedomaćinski i netransparentno. Želimo da se prema nama odnosi i naš rad vrednuje u skladu sa zakonskim normama, ništa više i ništa manje. Tražimo redovnu i sigurnu platu i podjednake uslove za sve. Zaista ne bi bilo dobro da ovu Opštinu napuste oni koji su najškolovaniji, najbolji i najvredniji među nama zbog pogubnog odnosa koji poslodavac ima prema nama", navodi se u pozivu.

JU "Muzeji i galerije Budve": Pridružićemo se protestu

Zaposleni u JU "Muzeji i galerije Budve" obratili su se predsjedniku opštine Srđi Popovići u kome navode da su suočeni s njegovim nerazumijevanjem i nepoštovanjem njihovih osnovnih prava, te da su primorani da mu otvorenim pismom ukažu na probleme u funkcionisanju te ustanove.

"Javnosti radi, na naše dopise upućene Vama (dopis br.205, od 13.04.2016. godine i dopis br. 343, od 26.05.2016. godine) u kojima smo naveli da je situacija s kašnjenjem zarada postala neizdrživa i da tražimo hitno reagovanje osnivača – Opštine Budva i rješavanje problema, nismo dobili nikakav odgovor. Sljedeći naš pokušaj, dopis br. 349, od 01.06.2016. godine, u kome smo zahtijevali sastanak predstavnika zaposlenih s Vama, kako bismo u direktnom razgovoru predočili našu situaciju u vezi s neprimanjem mjesečnih zarada i nemogućnosti realizovanja programskih aktivnosti, takođe nije naišao na bilo kakavu reakciju", navodi se u pismu.

Iz ove ustanove navode da su zbog ovakvog (ne)reagovanja primorani da javno iznesu problematiku i da stanu u odbranu ličnog dostojanstva i dostojanstva djelatnosti kojom se bave.

"Kao što je poznato, muzejska služba, u različitim organizacionim formama čiji je osnivač lokalna uprava, u Budvi datira od 1957. godine. Uzimajući u obzir opštepriznati stav da je muzej riznica kulturnog identiteta jedne sredine, te da je kulturni turizam jedan od važnih segmenata sveukupnog turističkog prometa u našem gradu kao i u svijetu, jasno je koliki značaj ima Ustanova za našu lokalnu zajednicu s kulturnog i privrednog aspekta. Stoga je neprihvatljiv stav da lokalna uprava zanemaruje njene finansijske probleme, s obzirom da je osnivanjem ustanove ovakvog tipa upoznata s članom 6 Zakona o muzejskoj djetanosti Crne Gore koji glasi: "Muzej je neprofitna ustanova u službi društva i njegovog razvoja otvorena za javnost, koja sakuplja, konzervira, istražuje i prezentuje materijalne dokaze o ljudima, životnoj sredini i prirodi, radi izučavanja, valorizacije, edukacije i estetskog doživljaja", navodi se u pismu.

Ističu da s velikim žaljenjem moraju konstatovati, da su zbog nedostatka finansijskih sredstava njihove aktivnosti svedene na minimum.

"Ugrožen je opstanak same ustanove. Naime, Budžetom Opštine Budva za 2016. godinu, opredjeljen je iznos za finansiranje Ustanove i planirano je da sredstva budu uplaćivana u mjesečnim ratama. No, zacrtana dinamika nije ispoštovana. Shodno tome, zaposlenima se duguju četiri mjesečne zarade. U ovakvim okolnostima, kada zbog kašnjenja u isplati zarada nismo u mogućnosti zadovoljiti osnovne životne potrebe, plaćati mjesečne račune (struja, voda, telefon...), platiti prevoz do posla, stanarinu, ratu za kredit, jasno je da je nezadovoljstvo zaposlenih, čiji je ovo osnovni izvor prihoda za život, opravdano i ogromno", stoji u pismu.

Oni apeluju na Popovića da shvati ozbiljnost situacije i pronađe rješenje, kako je čvrsto obećao stupanjem na funkciju.

"U suprotnom, bićemo prisiljeni da svoja lična i radna prava tražimo na drugi način. Naš sljedeći korak u tom pravcu je pridruživanje protestnom okupljanju u organizaciji Sindikata zaposlenih u Opštini Budva, zakazanom za 10. jun 2016. godine, ispred zgrade Opštine Budva", zaključuje se u saopštenju.