SDP inicijativa: Štajnaker proglasiti počasnom građankom Ulcinja

OO SDP u Ulcinju predlaže da se o inicijativi raspravlja na jednoj od narednih sjednica kolegijuma Predsjednika Skupštine Ulcinj
77 pregleda 8 komentar(a)
Gudrun Štajnaker, Foto: Savo Prelević
Gudrun Štajnaker, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.06.2016. 09:41h

Opštinski odbor Socijaldemokratske partije u Ulcinju podnio je inicijativu za proglašenje Gudrun Elizabet Štajnaker, ambasadorke Njemačke u Crnoj Gori, za počasnog građanina Ulcinja.

U obrazloženju inicijative se navodi da je Štajnaker "od početka svog amabasadorskog mandata u Crnoj Gori pokazala, ne samo veliko interesovanje i poseban odnos prema prirodnim ljepotama i ekonomskim potenijalima Ulcinja, već i veliku spremnost da se aktivno uključi i pomogne u rješavanju mnogobrojnih problema grada".

"Njeni česti dolasci u Ulcinj, ne samo oni zvanični veći i neformalne, privatne posjete, doprinjeli su da su je ulcinjani počeli osjećati svojom sugrađankom. Trebalo bi puno prostora i vremena da se navedu svi razlozi zašto gospođa Štajnaker zalužuje da postane počasni građanin Ulcinja. Ali za ovu priliku dovoljan je i samo jedan – njen nemjerljiv doprinos u borbi za obnovu i zaštitu prostora ulcinjske Solane", navodi se u obrazloženju.

Štajnaker je, kako se dodaje, sa ambasadorkama Francuske i Poljske, uputila pismo Evropskom parlamentu u kojem ukazuju na obaveze Crne Gore, kao države potpisnice Bernske, Bonske i Ramsarske konvencije, da zaštiti područje Solane.

"Zatražile su hitno oživljavanje biodiverziteta i samim tim, pokretanje proizvodnje u ulcinjskoj Solani. Upozorile su da stanje u ulcinjskoj Solani mora biti dovedeno u red kako to ne bi ugrozilo međunarodni ugled Crne Gore i pregovore o pristupanju Evropskoj uniji. Teško je nabrojati što je sve još uradila Štajnaker vezano za zaštitu Solane, u koliko je sve akcija učestvovala, na koliko je značajnih skupova uzela učešće, na koliko je značajnih adresa pisala, koliko ozbiljnih razgovora vodila na tu temu, pa sve do obezbjeđivanja konkretne finansijske pomoći u vidu grantova od strane banaka i presudne uloge kod osnivanja društva za zaštitu Solane „Dr Martin Schneider-Jacoby”. Sve je to doprinijelo da je danas pitanje Solane ključno za pregovarački proces u Poglavlju 27, o pristupanju Crne Gore u EU", navodi se u obrazloženju inicijative.

Solana Ulcinj je, kako se dodaje, dospjela u fokus interesovanja institucija Evropske unije zbog svog izuzetnog značaja koji ima kao važno stanište ptica.

"Za nas Ulcinjane, mnogo veći značaj imaju moguće posljedice po životni prostor građana Ulcinj, koje bi nastale eventualnom prenamjenom toga prostora i definitivnim prestankom proizvodnje soli. Ekološke posljedice takvog scenarija bi ugrozile i praktično onemogućile najvažniju našu ekonomsku aktivnost – turizam. Nema turizma na Velikoj plaži sa leglom komaraca u zaleđu, površine 15 miliona km. Toga su i te kako svjesni građani Ulcinja, koji se jednodušno protive namjeri gašenja Solane. Toga su svjesni i svi odbornici Skupštine Opštine Ulcinj, koji su u više navrata do sada jednoglasno usvajali stavove vezano za situaciju na Solani i predložene izmjene u Planskoj dokumentaciji za ovaj prostor", navodi se u inicijativi.

OO SDP u Ulcinju predlaže da se o inicijativi raspravlja na jednoj od narednih sjednica kolegijuma Predsjednika Skupštine Ulcinj.

Bonus video: