Raonić: Ovakav autogol može da napravi samo birokratska svijest kolega

"Licitirati brojevima žrtava je nešto što mi je degutantno, pa u to ne bih ulazio", dodaje Raonić
66 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2016. 16:34h

Nijesam poistovjetio holokaust sa Palestincima, već sam jasno razdvojio holokaust nad Jevrejima u XX vijeku i tragediju palestinskog naroda u XXI, naglasio je predsjednik Građanske alijanske Boris Raonić u reagovanju na saopštenje svojih kolega iz NVO sektora.

"Čudi me da je kolegama trebalo nedjelju dana da smisle način kako da se uključe u ove igrarije izvlačenja iz konteksta, stavljanja riječi u usta i građenje moralnih pozicija na tom pijedsasalu zasnovanom na laži. Naravno, ne njima, našim sve malobrojnijim Zvezdama granta, već zarad javnosti dužan sam da pojasnim da je njihova interpretacija događaja sa tribine netačna."

Raonić dodaje da "ovakav autogol može da napravi samo birokratska svijest kolega, koje više zanimaju političke korektne formulacije i prilika da se poentira na „grešci“ koju čekaju 15 godina, negoli obični građanin čije interese navodno zastupaju, pri tome ignorišući ono što povezuje ove dvije tragedije: ljudske žrtve zbog etničko-vjerske pripadnosti i organizovani državni teror nad tim ljudima.

"Licitirati brojevima žrtava je nešto što mi je degutantno, pa u to ne bih ulazio, ali je pozitivno da imamo priliku da javnosti pomognemo da shvati značenja holokausta i spriječimo ignorisanje onoga što povezuje ove dvije tragedije. Umjesto da pokušaju da neuspješno poentiraju i tako se osvete za izgubljene sporove koji pokazuju klevetnički karekter nekih od njih ili ostale poraze kojima se pokazao njihov uticaj, shvatili bi da je prikladnija adresa za njihovo reagovanje druga strana, koja je napustila dijalog nakon što je upravo sa te strane otvoren aspekt teme koja joj politčki ne odgovara, a nije vezan za II svjestki rat. No, kad malo bolje razmislim - možda upravo zbog toga i nisu to uradili", navodi Raonić i dodaje:

"Moja osuda će uvijek uslijediti kada zlo, a najveći je kada država vrši teror nad manjinom. Bilo to u Crnoj Gori ili Bliskom istoku ili bilo kojem trećem mjestu. Ja pri tome neću razmišljati o stavovima donatora tim povodom, jer ako neko to ne vidi, tj. plače samo za jednim zrtvama, a ignoriše druge - to je licemjerje. Slično kao oni koji vide samo žrtve jedne nacije u Bosni i Hercegovini, a ne i druge dvije, ili oni koji vide žrtve bombardovanja 1999, a ne vide žrtve kosovskih civila."

Bonus video: