Kneževiću 1.600 eura za duševne bolove

Izdavač “Informera” i glavni urednik Novak Uskoković treba da plate Kneževiću oko 1.600 eura zbog duševnih bolova...
66 pregleda 0 komentar(a)
Duško Knežević, Foto: Boris Pejović
Duško Knežević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.06.2016. 13:38h

Tabloid “Informer” povrijedio je čast i ugled crnogorskog biznismena Duška Kneževića.

To je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu, kojom je izdavaču “Informera” (“Insajder tim”) i glavnom i odgovornom uredniku te novineNovaku Uskokoviću naloženo da isplate Kneževiću oko 1.600 eura, zbog pretrpljenih duševnih bolova.

Sudija Vladimir Vrhovšek je u obrazloženju presude zaključio da je spornim tekstovima Kneževiću prekršena pretpostavka nevinosti.

Pojašnjava se da je “Informer”, suprotno Zakonu o informisanju, Kneževića označio kao počinioca i krivca, iako ne postoji pravnosnažna odluka suda ili drugog nadležnog organa.

Spornim tekstovima o Kneževiću prekršena pretpostavka nevinosti...

Dodaje se da je tabloid označio Kneževića kao pripadnika mafije, koji pokušava da destabilizuje politički sistem u Crnoj Gori, ne ostavivši prostor javnosti da formira sud o tome.

Knežević je u tužbi naveo da je taj tabloid, u rubrici “udarne vesti”, tokom jula 2013. godine, objavlivao tekstove u kojima je prikazan kao kriminalac i tajkun, te osoba niskih moralnih kvaliteta.

Crnogorski “Informer” je u jednom od tekstova objavio da je “crnogorski tajkun Duško Knežević u panici”, da se ne “libi da po gradu panično priča kako mu je narušeno zdravlje zbog brige i stresa”, jer sa Đukanovićem (premijerom) nema više dobar odnos... “Informer” je pisao i da im je blizak izvor Kneževića kazao da je “uzrdmana imperija” ovog biznismena, a njegova “Atlas grupa” u sve većim problemima nakon što je protiv njega otvorena istraga u Srbiji.

Na ročištu od 30. juna prošle godine, Knežević je izjavio da se protiv njega vodi orkestrirana kampanja, kao i da su neistinite informacije da je hapšen u Moskvi.

Dodao je da se protiv njega ne vodi istražni postupak ni u Srbiji, ni u Crnoj Gori.

Uskoković je na ročištu u novembru prošle godine izjavio da su informacije objavljene u “Informeru” u 90 odsto slučajeva preuzete iz ostalih medija, pozvavši se na crnogorsku “Pobjedu”.

Označili ga kao pripadnika mafije, koji pokušava da destabilizuje politički sistem...

On je tada istakao da prilikom provjere informacija nijesu kontaktirali nadležne organe (tužilaštvo i sud), već “druge izvore”, u koje Uskoković “ima povjerenja”.

Vučićević: Ne utičem na uređivačku politiku “Informera” Crna Gora, a više ga ni ne finansiram

Glavni urednik srbijanskog “Informera” Dragan Vučićević je tvrdio da ni na koji način ne utiče na uređivačku politiku crnogorskog izdanja, te da više ni ne učestvuje u finansiranju crnogorskog “Informera”.

On je saslušan kao svjedok, u postupku po tužbi Kneževića, 30. juna prošle godine.

Dodao je i da nijedan primjerak tog lista, u kojem su objavljene sporne informacije o Kneževiću, nije distribuiran u Srbiji.

Međutim, kazao je da su kolege iz crnogorskog “Informera” pozvale novinare rubrike “Crna hronika” u srpskom listu i zamolile da provjere informacije u vezi sa sprovođenjem istrage protiv Kneževića, što su oni i učinili.

Bonus video: