Roda Perka se ipak nije vratila

"Prošlo je skoro dva mjeseca od dolaska mužjaka u Berane, te se pretpostavlja da je ženka nastradala tokom migracije. Nažalost veliki broj ptica nastrada prilikom susreta sa takozvanim smrtonosnim dalekovodima u Africi"
91 pregleda 8 komentar(a)
Perka i Perko, Foto: Facebook
Perka i Perko, Foto: Facebook
Ažurirano: 06.06.2016. 11:16h

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) saopštio je da se roda Perka nije vratila u Berane i pretpostavljaju da je nastradala tokom migracije.

Ranije je objavljeno da je roda Perka stigla u Berane.

"Po opisu ponašanja pristigle rode sa sigurnošću možemo potvrditi da je riječ o drugom mužjaku koji je samo izviđao teritoriju. Originalni stanovnik Berana je dolaskom drugog mužjaka, prošlog petka, istog potjerao sa gnijezda, a kasnije i susjednog krova, na taj način ukazujući pridošlici da nije dobrodošao. Pretpostavka je da je drugi mužjak bijele rode, takođe neuparen tj. bez ženke", navodi se u saopštenju CZIP.

Dodaju da su objektivne šanse za povratak Perke minimalne.

"Prošlo je skoro dva mjeseca od dolaska mužjaka u Berane, te se pretpostavlja da je ženka nastradala tokom migracije. Nažalost veliki broj ptica nastrada prilikom susreta sa takozvanim smrtonosnim dalekovodima u Africi".

Iz CZIP-a je saopšteno da se pojavio još jedan par roda koji je svio gnijezdo na dimnjaku pilane u Rožajama, što ukazuje na činjenicu da se rode polako vraćaju u Crnu Goru i da se može očekivati sve veći broj pripadnika ove vrste narednih godina.

"Izvjesno je da će se naredne godine Perko vratiti sa drugom ženkom, te da se proces reprodukcije gdina Rodića neće prekinuti", saopšteno je iz CZIP.

Povodom zaštite i promocije bijelih roda u Crnoj Gori, CZIP u saradnji sa Elektroprivredom je započeo pilot projekat telemetrije tada jedinog para roda u zemlji.

"Sa tim ciljem je izgrađeno i postavljeno vještačko gnijezdo kako bi se par zaštitio od eventualnog strujnog udara, a nakon toga je planiran video monitoring gnijezda. Projektu se potom priključila kancelarija Agencije za zaštitu životne sredine u Beranama, ustupivši nam korišćenje interneta za uživo prenos dešavanja na gnijezdu. Kao završna faza uslijedilo bi prstenovanje, a nakon toga i postavljanje GPS uređaja odabranom ptiću kako bi pratili njegovo kretanje u realnom vremenu (telemetrijom) i saznali više o kretanju ptića i njegovim životnim navikama u periodu od tri godine", saopšteno je iz CZIP.

Dodaju da će u slučaju uspješnosti gniježđenja para u Rožajama, ptiće prstenovati, te da će tu praksu nastaviti i narednih godina u cilju markiranja svih budućih crnogorskih roda.

"Ipak ekskluzivitet praćenja ptića, ostavljamo prvoj porodici roda iz Berana, koja je nakon puze od 120 godina, odabrala Crnu Goru za dom".

Bonus video: