Grbljani sumnjaju da država hoće da im otme četvrtinu đedovine

Godinu, i pored svih predatih papira, ne mogu da vrate pola miliona kvadrata zemlje koja se nekada knjižila u Višnjevu
268 pregleda 0 komentar(a)
Ivo Ilić, Luka Tučević, Foto: Vuk Lajović
Ivo Ilić, Luka Tučević, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 06.06.2016. 07:30h

Država priprema isti scenario za Mrčevo polje, kao i za Buljaricu - strahuju predstavnici grbaljskih sela, okupljeni oko nevladine organizacije “ Jaz - Mrčevo polje”.

Oni su na to posumnjali, nakon što su se proteklih dana “pojavili mešetari”, koji nude 22 eura za kvadrat zemlje u Grblju, kolika je državna ponuda i za kvadrat u Buljarici.

Ta NVO osnovana je sa ciljem da povrati dva miliona kvadrata zemlje, koja im je, kako tvrde, nepravedno oduzeta prije tri decenije.

Predsjednik NVO Ilija Bućin navodi da sumnjaju da se „ nešto iza brda valja”, jer godinu i pored svih predatih papira, ne mogu da vrate pola miliona kvadrata zemlje koja se nekada knjižila u katastarskoj opštini Višnjevo.

“Sprema se neki scenario, da i nama volšebno otmu ovu zemlju, pored sve ove naše borbe i truda da se ona konačno vrati i zadovolji pravda, jer su ovu zemlju naši đedovi i očevi kupili, dajući krv i znoj po Carigradu i zapadu. Nećemo odustati od ovoga nikada”, kazao je Bućin.

On je podsjetio da se već godinu opstruira povraćaj preostalih pola miliona kvadrata zbog kojih je potrebno izvršiti razgraničenje opština Budva i Kotor.

“Nekadašnja katastarska opština Višnjevo se podijelila na tri dijela u novom operatu, pa je dio pripao budvanskom katastru, što nikada do sada nije bio slučaj. Narod je počeo da gubi strpljenje, sit je lažnih obećanja i prologiranja rješavanja problema, to traje gotovo 30 godina”, kazao je Bućin.

Advokat Ivo Ilić je naveo da se praktično tehnički problem, pretvorio u politički, te da o tome moraju donijeti odluke budvanska i kotorska opština.

On je pojasnio da je došlo do preklapanja starog i novog katastarskog operata, gdje “visi” pola miliona kvadrata.

“Pojavio se problem, katastarska parcela 894 KO Prijevor II, koja ima 300 hiljada kvadrata, a ne postoji. Ne može se za nju dobiti kopija plana. Uprava za nekretnine to neće ili ne može da riješi, iako je to njen resor. Oni upućuju na političke odluke opština Budva i Kotor, jer je potrebno da se izvrši razgraničenje, da se o tome izjasne parlamenti”, pojasnio je Ilić.

Prema riječima člana Upravnog odbora NVO Sreta Janovića suština cijelog problema leži u političkom sistemu.

“Oni su zamrsili namjerno sve ovo i sada nas blokiraju svim mogućim načinima. Njima nije u interesu da se to riješi. Ukrali su nam državu, i pretvorili u privatnu”, zaključio je Janović.

I za člana Upravnog odbora NVO Luku Tučevića problem oko povraćaja pola miliona kvadrata stvoren je po direktivi “odozgo”.

“Odozgo je došao savjet 'napravite problem, da ovo ne ide do kraja'”, kazao je on.

Zakupnina je koliko i čišćenje TQ Plaze

Iako su od novog gradonačelnika Budve Srđe Popovića, kada je u septembru prošle godine stupio na funkciju, dobili obećanje da će do Nove godine biti sve izmireno, Tučević je kazao da se to nije dogodilo.

On dodaje i da ga boli činjenica da Opština za zakup Mrčevog polja plaća isto koliko i firmi Trejd junik da bi se čistio kompleks TQ Plaza.

“Zaboljelo me je da oni toliko para daju mjesečno Trejd juniku, kako bi neke žene tamo čistile kancelarije. Stavio sam prst na čelo, pa zar smo mi ludi, dajemo čitavo Mrčevo polje, koncertni plato, auto kamp, parking, sportske terene i svu zemlju, za toliko para. Tražili smo sastanak sa rukovodiocima Opštine Budva kako bi se vidjelo, gdje smo mi. Da li je i njima sugerisano, da ne uplaćuju redovno, kako mi ne bi mogli sa druge strane da finansiramo procese za povraćaj imovine”, kazao je Tučević.

Održavanje Sea dance festivala pod znakom pitanja, Opština duguje Grbljanima 45.000 eura

Održavanje ljetnjeg muzičkog festivala Sea dance u zaleđu plaže Jaz, biće dovedeno u pitanje, ukoliko Opština Budva, u što skorije vrijeme, ne izmiri dugovanje od 45 hiljada eura toj nevladinoj organizaciji.

Bućin je podsjetio da je NVO, prije pet godina, zaključila ugovor kojim opštini Budva, po cijeni od pet hiljada eura mjesečno, izdaje u zakup dva miliona kvadrata u Mrčevom polju.

Opština im duguje zakupninu za devet mjeseci.

Upravo na toj zemlji izgrađen je koncertni plato i sportski tereni u zaleđu plaže Jaz.

Jednogodišnji ugovor ističe 3. jula, a Sea dance će biti održan sredinom jula.

Karte za tu manifestaciju uveliko se prodaju.

U toj NVO dodaju da su ogorčeni na saznanje, da su država i Opština zaključile desetogodišnji ugovor za taj festival, a da njih, koji daju zemlju u zakup, niko nije ni pitao.

“Tražićemo ugovor koji Opština ima sa Sea dance, jer je sve urađeno mimo nas. Ne sporimo da je u pitanju manifestacija dobra za promociju, ali nas tangira što smo mi tu dovedeni pred svršen čin, bačeni po strani. Znamo da je Opština sada u blokadi, ali duguju nam za devet mjeseci zakupninu. Došli smo u situaciju da se Sea dance neće održati. Od toga novca mi finanisiramo našu borbu za povraćaj imovine”, kazao je Bućin.

Bonus video: