Počinje Ramazan, Numanović: Neka bude obiželjen radošću, spokojstvom...

Ramazanski post počinje u zoru i traje čitav dan do zalaska sunca, kada se priprema iftar, nakon čega su jelo i piće dopušteni tokom cijele noći
67 pregleda 0 komentar(a)
tespih, Foto: Damira Kalač
tespih, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 05.06.2016. 18:14h

Islamski sveti mjesec Ramazana počeće sjutra, a vjernici će ga provesti u postu, molitvi i praštanju.

Ramazan je deveti mjesec muslimanskog kalendara, a njegov početak se obilježava pojavom polumjeseca. To je mjesec u kome je, kako se vjeruje, počelo objavljivanje Kurana.

Vjernici su tokom Ramazana na strogom postu i uzdržavaju se od hrane i pića, čak i vode, a zabranjeno je i pušenje i svako ponašanje koji nije u skladu sa Alahovim propisima.

Ramazanski post počinje u zoru i traje čitav dan do zalaska sunca, kada se priprema iftar, nakon čega su jelo i piće dopušteni tokom cijele noći.

Tokom Ramazana vjernici bi trebalo da posjećuju rodbinu, komšije, braću po vjeri, kao i da obilaze bolesne i pomažu siromašnima i nemoćnima.

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović čestitao je Ramazan reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori i svim službenicima/ama, i svim vjernicima/ama Islamske zajednice u Crnoj Gori, duboko uvjeren da će Ramazanski post donijeti duhovni mir, ljubav i toleranciju.

"Kao mjesec Božje milosti, Ramazan simbolizuje mjesec oprosta, humanosti i opšteg dobra. Neka bude obiželjen radošću, spokojstvom i neka donese poštovanje među ljudima i ojača sistem ljudskih vrijednosti, koje vode dobru i opštem napretku u našoj multivjerskoj i multinacionalnoj zajednici. Uvjeren sam da će kao takav, mjesec Ramazana razvijati atmosferu međusobnog uvažavanja, jačanja duha zajedništva i suživota različitih vjera i kultura u Crnoj Gori, i biti prilika da se pokažu najveće vrijednosti koje pripadnici/e islamske vjeroispovjesti u Crnoj Gori baštine vjekovima", piše u čestitki Numanovića.

Bečić: Da oživimo u svima nama duboko uvjerenje u neophodnost postojanja multietničkog i multikonfensionalnog sklada

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić čestitao je svim građanima islamske vjeroispovijesti Ramazan, uz najiskreniju želju da jedan od najvažnijih datuma u svom kalendaru provedu u ličnoj i porodičnoj sreći i duhovnom miru.

"Da, osvježavajući svake godine u ovo vrijeme sjećanje na neizmjerne vrijednosti bratske i komšijske sloge, oživimo u svima nama duboko uvjerenje u neophodnost postojanja multietničkog i multikonfensionalnog sklada, koji mnogo vjekova vlada na prostoru naše države. Neka ovaj mjesec posta i praštanja ponovo bude prilika da se afirmišu uzvišene vrijednosti tolerancije i zajedništva i neka donese svim svojim poklonicima ljubav, spokoj i dobro zdravlje, jer će samo tako svi građani biti ispunjeni zadovoljstvom, što čini osnov svakog društvenog napretka i predstavlja nadahnuće za velika djela. Samo kao društvo u kojem su sve grupe i svaki pojedinac potpuno integrisani i osjećaju se svoji na svome, lišeno balasta bilo kakvih podjela, moramo krenuti u još veće pobjede", naveo je Bečić u čestitki.

Brajović: Prilika da uložimo dodatni trud u poboljšanje međuljudskih odnosa

Predsjednik Socijaldemokrata, Ivan Brajoviće čestitao je reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću i svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti u Crnoj Gori Ramazan.

“Sveti mjesec Ramazana prilika je da uložimo dodatni trud u poboljšanje međuljudskih odnosa u našoj zemlji i podstaknemo oplemenjivanje naših karaktera, čime ćemo unaprijediti i vjerski sklad, toleranciju i suživot” poručio je Brajović.

On je dodao da je mjesec posta vrijeme kada se posebna važnost pridaje miroljubivosti, strpljivosti i saosjećajnosti, i da su upravo to odrednice napretka našeg društva na kojima svi moraju insistirati u narednom periodu.

“U želji da duhovni mir, dobročinstvo i solidarnost budu i dalje simbol poštovanja različitosti učvršćenog međusobnim razumijevanjem i podrškom, još jednom čestitam početak Ramazana” zaključio je Brajović.

Husović: Post nam omogućava da zajedničkim iftarima i molitvama učvrstimo naše veze i složno radimo za dobro svakog čovjeka

Predsjednika Bošnjačke stranke Rafet Husović uputio je čestitke povodom početka mjeseca Ramazana reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu ef. Fejziću i pripadnicima islamske vjere.

"Ramazan je mjesec oprosta grijeha, mjesec udjeljivanja sadake i činjenja dobročinstava, mjesec sveopšte dobrote i humanosti. Budimo solidarni i saosjećajni jedni prema drugima, jer je to najviši stupanj pobožnosti- da bi se sit čovjek sjetio gladnih i da bi imućni ljudi brinuli o siromašnim i nemoćnim. Mubarek Ramazan je blagost koja čovjeku ispuni srce, a post nam omogućava da zajedničkim iftarima i molitvama učvrstimo naše veze i složno radimo za dobro svakog čovjeka i napredak cjelokupnog društva. Uvjeren sam da će i ovaj mjesec ramazanskog posta donijeti duhovni mir i toleranciju koje će doprinijeti stvaranju atmosfere međusobnog uvažavanja i jačanja duha zajedništva", navodi se u čestitki Husovića.

Milić: Neka plemenita simbolika koju donose uzvišeni dani mjeseca Ramazana, svima koji ga slave, budu podsticaj poštovanju temeljnih ljudskih vrijednosti

Predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić, uputio je Fejziću i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti čestitke povodom početka Ramazanskog posta.

"Neka plemenita simbolika koju donose uzvišeni dani mjeseca Ramazana, svima koji ga slave, budu podsticaj poštovanju temeljnih ljudskih vrijednosti oličenim u darivanju, praštanju, zajedništvu i poštovanju kulturnih i vjerskih različitosti. Poštujmo te univerzalne duhovne i etičke vrijednosti i njegujmo ih kao trajno i vječno dobro naše Crne Gore", naveo je Milić.

Bonus video: