Danas je Dan zaštite životne sredine

“U svijetu se na ovaj dan pokreću brojne aktivnosti u koje je uklјučena javnost, a koje propagiraju odgovorniji odnos prema životnoj sredini. Ovogodišnja tema sa kojom se obilježava Svjetski dan životne sredine je "Podivljajmo za život” (Go wild for life), sa ciljem postizanja nulte tolerancije - ilegalne trgovine divljim vrstama"
115 pregleda 2 komentar(a)
divlje životinje, Foto: Balkan Lynx
divlje životinje, Foto: Balkan Lynx
Ažurirano: 05.06.2016. 06:56h

Svjetski Dan životne sredine ove godine će biti obilježen sa ciljem postizanja nulte tolerancije za ilegalnu trgovinu divljim vrstama, saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Kako su ukazali, u cijelom svijetu, svakog 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje obilježava se Svjetski dan životne sredine, sa cilјem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.

Iz Agencije su podsjetili da je 5. jun, odredila Generalna skupština Ujedinjenih nacija, s obzirom na to da se tog dana održala Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine.

“U svijetu se na ovaj dan pokreću brojne aktivnosti u koje je uklјučena javnost, a koje propagiraju odgovorniji odnos prema životnoj sredini. Ovogodišnja tema sa kojom se obilježava Svjetski dan životne sredine je "Podivljajmo za život” (Go wild for life), sa ciljem postizanja nulte tolerancije - ilegalne trgovine divljim vrstama”, kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da je trgovina divljim biljkama i životinjama i njihovim djelovima i derivatima veliki biznis, procijenjen da vrijedi milijarde dolara i obuhvata stotine miliona biljaka i životinja svake godine.

Trgovina je, kako se dodaje, raznolika i globalna, od živih životinja i ukrasnih biljaka do niza proizvoda i derivata, kao što su ribe i ostali prehrambeni proizvodi, egzotična roba od kože, muzički instrumenti, trupci, suveniri i ljekovi. Trgovinom se uglavnom bave - turisti, kolekcionari, krijumčari i trgovci.

“Na dodacima CITES Konvencije nalaze se, između ostalog, sve "velike mačke", svi primati, medvjedi, papagaji, aligatori, krokodili, ptice grabljivice, slonovi, nosorozi, kornjače, morske kornjače, mnoštvo egzotičnih gmizavaca, korali, morski konjići i mnoge druge vrste. Veliki broj biljnih vrsta su takođe zaštićene, na primjer orhideje, kaktusi i tropske biljke”, precizira se u saopštenju Agencije.

Ističe se da otkrivanje ilegalnih aktivnosti iz te oblasti zavisi u velikoj mjeri od stepena informisanosti, obuke i pozornosti nadlležnih organa na graničnim prelazima (carina, granična, veterinarska i fitosanitarna inspekcija, granična policija).

"Oduzimanje primjeraka živih životinja ugroženih vrsta koje se nađu u prekograničnom prometu ili trgovini suprotno odredbama pomenute Konvencije i nacionalnih propisa predstavlja poseban problem zbog privremenog zbrinjavanja tih životinja do konačne odluke suda, kao i pri trajnom zbrinjavanju. Takođe, javnost još nije dovoljno upoznata o posljedicama ilegalne trgovine ugroženim vrstama divlje flore i faune, te na opstanak istih u prirodi“, pojasnili su iz Agnecije.

Oni su naveli da je Crna Gora implementira rezolucije CITES-a od 2007. godine. Kako su rekli, svake godine, Uprava carina otkrije slučajeve nelegalnog uvoza kornjača, korala, slonovače, ptica pjevačica i slično.

Konvencija CITES, kako se pojašnjava, štiti više od 100 biljnih ili životinjskih vrsta, čije je prirodno stanište u Crnoj Gori (neke kornjače, delfini, vuk, veliki broj ptica).

"Što se tiče zakonskih procedura u Crnoj Gori, i nadležnosti Agencije za zaštitu životne sredine, podsjećamo javnost, da Agencija shodno zakonskoj regulativi izdaje dozvole za uvoz/izvoz/tranzit CITES vrsta", kaže se u saopštenju.

Precizira se da, kada su u pitanju procedure za uvoz-izvoz-tranzit u ili iz Crne Gore ugroženih vrsta (zahtjev, propratna dokumentacija, administrativne takse i drugo), one su dostupne na web portalu Agencije za zaštitu životne sredine, www.epa.org.me.

Agencija za zaštitu životne sredine, pozdravlja napore vladinog i nevladinog sektora kao i građana, koji će najavljenim brojnim aktivnostima obilježiti ovaj najznačajniji ekološki datum.

“Posebno naglašavamo značaj i napore medija, koji predstavljaju veoma važnog aktera u kontekstu afirmacije ove problematike, obzirom na njihovu ulogu i mehanizme da svojim objektivnim i pravovremenim informisanjem utiču na podizanje svijesti i kreiranje javnog mnjenja u Crnoj Gori”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: