"Crnogorskim rječnikom žele da satru srpski jezik"

"Najveća naučna ustanova u zemlji, kakva je CANU, ne bi smjela da se bavi falsifikovanjem i iskrivljavanjem činjenica, niti da podliježe političkim pritiscima, već bi trebalo da zastupa i afirmiše naučnu istinu"
71 pregleda 82 komentar(a)
Budimir Aleksić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Budimir Aleksić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.06.2016. 15:11h

"Rječnik takozvanog crnogorskog narodnog i književnog jezika koji je nedavno izdala CANU naišao je na oštre kritike albanskih i muslimanskih političara u Crnoj Gori, ali najviše razloga da digne svoj glas protesta ima srpska jezička većina u Crnoj Gori kojoj se brutalno krade njeno istorijsko i intelektualno nasljeđe", smatra Budimir Aleksić, predsjednik Političkog savjeta Nove srpske demokratije.

Aleksić u saopštenju medijima navodi da je izdavanje crnogorskog rječnika "nastavak već viđenog - kada su u prošlosti kvazinaučnici iz nekih drugih zemalja, poput ovih današnjih, pokušavali da od srpskog naroda otmu njegov jezik, književnost, kulturu, pa čak i kompletne cikluse epskih junačkih pjesama".

"Vrijeme je pokazalo da su ti koji su se bavili takvim sramotnim poslom, a koji su smatrali da rade nešto strašno značajno i ogovorno, u svojim državama nakon svega ismijavani, prezreni i zaboravljeni. Pojedini krugovi u Crnoj Gori su ovaj rečnik okarakterisali kao „antialbanski“ i „antibošnjački“, tražeći njegovo hitno povlačenje. O svemu tome bi se dalo raspravljati, ali ono što je nesporno, a što se pokušava sakriti i prećutati, jeste činjenica da se ne radi o rječniku nekog nedavno dekretom imenovanog crnogorskog jezika, već o rječniku srpskog narodnog i književnog jezika – jezika koji se želi preimenovati i čije se ime želi zatrijeti u zemlji u kojoj se tim jezikom govori od pamtivijeka, i u kojoj sve što je do danas napisano, napisano je na tom – srpskom jeziku", navodi Aleksić.

Prema njegovim riječima, riječ je "o srpskim riječima sakupljenim u rječnik koji je neistinito naslovljen kao crnogorski rječnik".

"Najveća naučna ustanova u zemlji, kakva je CANU, ne bi smjela da se bavi falsifikovanjem i iskrivljavanjem činjenica, niti da podliježe političkim pritiscima, već bi trebalo da zastupa i afirmiše naučnu istinu. A istina je da je takozvani crnogorski jezik ustavna i politička kategorija, ali ne i naučna (lingvistička) i istorijska", kazao je Aleksić.

On je dodao da "Đukanovićev režim i njegovi predstavnici, po čijim je instrukcijama CANU realizovala ovaj antinaučni i ideološko-politički poduhvat, ćute kao zaliveni na kritike albanskih političara i dukljanskih ideologa".

"Vjerovatno čekajući da se rasprava rasplamsa a oni da se u jednom trenutku pojave kao arbitri koji će pomiriti interese Albanaca, Bošnjaka, dukljana, a nastaviti sa progonom srpske kulture i duhovnosti", rekao je Aleksić.

Iz Nove srpske demokratije navode da su "predstavnici Đukanovićevog marionetskog i antisrpskog režima, ali i čelnici CANU, prećutali i famozni Memorandum akademije nauka i umjetnosti Albanije iz oktobra 1998. koji jasno i otvoreno razrađuje projekat Velike Albanije u čiji bi sastav trebalo da uđu i crnogorske teritorije: Plav, Gusinje, Rožaje, Ulcinj i Malesija".

"Umjesto da osudi neskrivene velikoalbanske aspiracije prema crnogorskim teritorijama (koje su iznesene u dokumentu najveće naučne ustanove u Albaniji) Đukanovićev antisrpski i antipravoslavni režim je i tada i danas koristio mit o „velikosrpskoj hegemoniji“ kao paravan, kao svojevrsnu dimnu zavjesu, da bi prikrio sopstvene agresivne težnje prema srpskom narodu i prema srpskom kulturnom i duhovnom nasleđu, što je eskaliralo ovim projektom, tj. rječnikom CANU, koji nije ništa drugo do krađa intelektualne svojine srpskog naroda. Žalosno je što u CANU ćute i neće javno da se oglase oni koji bi trebali prvi da progovore protiv ovoga šovinističkog poteza, očekujući valjda da njihov posao radi neko drugi, a oni prihvataju da budu solidarni sa sramotnim društvom koje udara u same temelje tradicionalne Crne Gore", rekao je Aleksić.

Bonus video: