Šegrt: Nema problema u snabdijevanju ljekovima

Šegrt je rekao da je u ovoj godini za budžet obezbijeđeno deset miliona eura više u odnosu na prethodnih šest godina
59 pregleda 0 komentar(a)
Budimir Šegrt, Foto: Vlada Crne Gore
Budimir Šegrt, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 02.06.2016. 18:02h

Novac koji je Ministarstvo zdravlja opredijelilo za nabavku ljekova i medicinskih sredstava uz zalihe koje se nalaze u zdravstvenim ustanovama je dovoljan da u potpunosti pokrije sve potrebe zdravstvenog sistema do kraja ove godine.

To je danas istakao ministar zdravlja Budimir Šegrt na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet. Odbor je na incijativu nezavisnog poslanika Damira Šehovića saslušao Šegrta zbog toga što je opredijelio pet miliona eura za nabavku medicinskih sredstava, umjesto 16 koliko predstavnici zdravstvenih ustanova tvrde da nedostaje.

Šehović je kazao da dopisi predstavnika zdravstvenih ustanova pokazuju da se sa pet miliona mogu pokriti samo potrebe za prva tri mjeseca.

"Tri puta je manje novca od potrebnog. Zašto ste to uradili? Da li ste doveli u pitanje kvalitet zdravstvene zaštite. Da li će biti potrebno da se radi rebalans budžeta”, pitao je Šehović ministra.

Šegrt je objasnio da je ukupno za nabavku ljekova i medicinskih sredstava u ovoj godini budžetom opredijeljeno 44,6 miliona eura, do čega je 39 miliona Montefarmu za nabavlju ljekova.

“Ova suma je bila procjena Fonda zdravstva i ministarstvo je dalo saglasnost. Namjera je da nema nestašice ljekova. Analoiza je pokazala da ima nepotrebne potrošnje i da to utiče na kvalitet zdravstvene zaštite. Fondu smo u septembru prošle godine dali instrukcije da uradi popis stanja zaliha medicinskih sredstva na lagerima i da definiše prioritete. To nije ispoštovano I zato sam tražio smjenu bivšeg direktora (Kenana Hrapovića). Nakon smjene urađena je ta analiza, a izvještaj smo od Fonda dobili 30. maja ove godine. Stanje zaliha iznosi 2,18 miliona , a vrijednost robe koja će po ugovorima biti isporučna 1,82 miliona. To je sasvim dovoljno za funkcionisanje sitstema do novembra, a uz ovim pet miliona do kraja godine”, naglasio je Šegrt.

Analiza Fonda je pokazala da sve zdravstvene ustanove imaju dovoljno zaliha i do dijela naredne godine. Među njima su bolnicae u Beranama Andrijevici , domovi zdravlja u Baru, Budvi, Cetinju, Plavu, Kotoru...

On je dodao da neće biti potrebe da se radi rebalans budžeta I da nema nikakvih problema u snabdijevanju ljekovima i medicinskim sredstvima.

Na pitanje Aleksandra Damjanovića (SNP) koliko iznose nedostajuća sredstva Fonda po poslednjim podacima ministar nije precizino odgovorio.Objasno je da su porastu i da su na kraju prošle godine bila 15 miliona eura.

"Zoran Jelić (DPS) kazao je da zdravstveni sistem nije nestabilan kako se to negdje želi saopštiti i na taj način ugroziti funksionisanje sistema.

“Do sada nije desilo da potrošačke jedinice imaju mnogo veće zahtjeve nego što to odobri Ministarstvo finasija.

Tako je bilo i u prethodnom periodu i vjerujem da će tako ostati i ubuduće“, dodao je Jelić.

Fond nije radio popis zaliha

Šegrt je istakao da Fond zdravstva nikada nije radio popis zaliha, a to su redovno činili Montefarm i ostale apotekarske ustanove,.Dodao je da će analize biti osnova za koncipiranje budžeta u narednom periodu.

"Prilikom raspisivanja tendera za sledeću godinu mora se znati kolike količine i u materijalnom i finasijskom smislu se prenose u zalihama jer je to ušteda budžeta", poručio je Šegrt.

Na konstataciju ministra da Fond nije radio analize tršenje novca Šehović je kazao da "ako bi htio da bude ciničan, mogao bi reći da je najbolji dokaz adekvatne kontrole trošenja novca primjer Meljina".

"Dok ste bili direktor Fond je vratio oko 200 hiljada neopravdano fakturisanih usluga I time uštedio budžet države", istakao je Šehović.

Tužilaštvu je dostavljena anonimna krivična prijava za nerealno prikazivanje troš'kova koje su Meljine dostavljale Fondu za duži boravak pacijenatadok je Šegrt bio direktor.

Ko to ne vjeruje u KC?

Damjanović je pitao Šegrta zašto je tražio da se formira nadzorna komsija koja će kontrolisati kako će Klinički centar (KC) sprovoditi proceduru za nabavku vrijedne medicinske opreme (linearni akceleratori) za onkološku kliniku, čija je vrijednosat devet miliona eura.

"Da li je ta komisija odraz nepovjerenja u Klinički centar. Ima li problema u vašoj relaciji sa direktorom KC. Moje su informacije da ima u vezi toga. Taj kredit treba da obezbijedi Ministarstva finansija. To je skupa oprema i treba znati da li se on uzima od proizvođača ili posebno. Ako proizvođač daje kredit onda može kroz varijantu skupljeg kredita da prođe u tenderu tobože jeftinija ponuda pa da ga skuplje platimo", istakao je Damjanović.

Šegrt je kazao da tender nije raspisan jer onaj ko ga dobije mora da izradi drugi bunker gdje će akcelerator biti smješten.

"KC je tražio pomoć ministarstva finasija I zdravlja i Fonda zdravstva u smislu zakonitosti I transparentnosti pa je zato formirana nadzorna komisija", kazao je Šegrt.

Bonus video: