Maslinjaci Džidžarina i Valdanosa prvi na mapi

Džidžarin, sa oko 10.000 korijena maslina u posjedu 130 vlasnika, uvršten i u turistički projekat “Putevi starih maslina”
823 pregleda 0 komentar(a)
Na mapi vrijedne masline, Foto: Radomir Petrić
Na mapi vrijedne masline, Foto: Radomir Petrić

Maslinjaci Džidžarin u Starom Baru i Valdanos kod Ulcinja prvi su u Crnoj Gori koji će biti zvanično mapirani po najsavremenijoj metodi, koja je trenutni svjetski hit u poljoprivredi i zasnovana je na satelitskim snimcima i drugim podacima koje obrađuje Geografski informacioni sistem (GIS).

Taj sistem za upravljanje prostornim podacima omogućava i izradu „pametnih karti“ sa preciznim parametrima, u konkretnom slučaju, koliko je maslina na kojoj parceli, a omogućen je zahvaljujući trilateralnom IPA projektu “Cross border Olive” u kojem iz Crne Gore učestvuju Opština Bar i Udruženje za održivi razvoj, regionalnu saradnju i maslinarstvo Valdanos.

“Bar za sada ima ‘Puteve vina’ - vinske staze u Crmnici, a cilj ovog projekta je da se mapiranjem maslina dođe i do njihove turističke valorizacije, odnosno, do ‘Puteva starih maslina’”, saopštili su iz Opštine.

Džidžarin je jedan od najvećih i najljepših maslinarskih kompleksa barske opštine. Stručnjaci ukazuju da je njegova spomenička i ambijentalna vrijednost u tome što zajedno sa ostacima starog grada, kamenim mostovima i mlinovima koji su mu u neposrednom okruženju, čini jednu od najvrednijih mikrocjelina na cijelom Crnogorskom primorju. Džidžarin u zahvatu KO Bartula, ukupne je površine oko 70 hektara, sa oko 10.000 korijena maslina u posjedu oko 130 vlasnika.

Stručnjaci Univerziteta „Ka Foskara“ u Veneciji i Zavičajnog muzeja pronašli su u Džidžarinu ostatke grčke kulture iz IV vijeka prije nove ere, što je ustanovljeno laboratorijskim analizama uzoraka 2009. u Veneciji. Tada je objavljeno i da je na osnovu tih analiza ovaj maslinjak stariji od dva milenijuma. Ranije se u barskim maslinarskim krugovima već spekulisalo da su ova stabla veoma stara. Ukupan budžet sadašnjeg INTERREG IPA projekta je 625. 440 eura, a Opština Bar je dobila IPA donaciju od 73.962 eura. Dvogodišnji projekat je započet 28. maja ove godine, Džidžarin je odabrao barski Sekretarijat za poljoprivredu i ruralni razvoj u skladu sa projektnim kriterijumima izbora lokacije za mapiranje maslina u GIS sistemu.

Vodeći partner u “Cross Border Olive” je Poljoprivredni fakultet u Tirani, a pored Bara i Ulcinja, ostali partneri su Mediteranski agronomski institut iz Barija, Urbani istraživački institut iz Tirane i Istorijsko-poljoprivredni park maslina iz Venafra. Ovakvo mapiranje starih maslina biće urađeno i u Albaniji i u Italiji.

Bonus video: