Gvozdenović: Neophodno obezbijediti trajnost vrijednosti Solane

On je dodao da je budućnost Solane multidisciplinarno pitanje, a arhitektonska vizija te budućnosti je jedan od objektiva kroz koji se ta budućnost sagledava.
97 pregleda 2 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Savo Prelević
Branimir Gvozdenović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.05.2016. 18:22h

Ulcinjska Solana ne smije biti prost objekat konzervacije, jer se mora obezbijediti trajnost vrijednosti koje posjeduje i transfuzija za novi uzlet, saopštio je ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović.

„Današnji specifikum i vrijednosti nastali su kao nenamjerni produkt drugačijeg, prvenstveno ekonomski motivisanog djelovanja ljudi u jednom vremenu. Dužni smo da Solani obezbijedimo trajnost vrijednosti koje posjeduje, i tu nema prostora za greške, nečinjenje i puke deklaracije“, rekao je Gvozdenović na otvaranju crnogorskog paviljona na Bijenalu arhitekture u Veneciji.

Tema crnogorskog paviljona je projekat Solana Ulcinj, koja odgovara na temu ovogodišnjeg Bijenala pod nazivom Izvještavanje sa fronta. Njome se naglašava značaj pronalaženja simbioze čovjeka i prirode i daju održivi predlozi u vezi budućnosti Solane.

Gvozdenović je kazao da u aktuelnom momentu pitanje ulcinjske Solane predstavlja najbolju ilustraciju uslovnog konflikta želja i odgovornosti.

„Solana je evropska i svjetska, koliko i crnogorska. Zbog toga smo je postavili u žižu izložbene obrade i interesovanja u crnogorskom paviljonu“, naveo je Gvozdenović.

On je dodao da je budućnost Solane multidisciplinarno pitanje, a arhitektonska vizija te budućnosti je jedan od objektiva kroz koji se ta budućnost sagledava.

Kustosi paviljona, Bart Locma i Katarina Vajnberger iz Inzbruka, sa komesarkom Dijanom Vučinić iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, izabrali su autorske timove koji će predstavljati Crnu Goru na ovogodišnjem Bijenalu.

Autorski tim iz Crne Gore predstavljaju Marko Stjepčević i Nemanja Milićević iz Podgorice, a tri međunarodna tima LAAC iz Inzbruka, LOLA Landscape Architects iz Roterdama i ecoLogicStudio iz Londona. Njihova četiri projekta će biti izložena u prostorijama crnogorskog paviljona do 27. novembra.

Vučinić je saopštila da su četiri priče koje čine crnogorski paviljon različite, ali da im je zajedničko to što su prepoznale balans između onoga što su potencijali i što treba da bude zaštićeno.

Ona je kazala da očekuje da se iz projekata koji su predstavljeni na crnogorskom paviljonu izvuku smjernice za dalji razvoj Solane.

„Ono što očekujemo jeste debata o tome kako da se realizuje taj projekat, odnosno riješi pitanje Solane“, kazala je Vučinić i dodala da je crnogorski pavoljon bio veoma posjećen u prethodna dva dana.

Stjepčević je rekao da rad crnogorskog autorskog tima predstavlja razvojnu strategiju koja sagledava sve potencijale razvoja Solane.

„Poenta je da postavimo okidač koji će pokrenuti krug održivosti na prostoru Solane. Solana mora da bude uvezana, ona ne može da funkcioniše sama od sebe i sama za sebe“, rekao je Stjepčević.

Bonus video: