Rusi se povlače iz Starog grada

Poslovno okruženje za ruske investitore sada je nepovoljno, to je jedan od razloga zbog kojih prodajemo, kaže Beljakov
92 pregleda 46 komentar(a)
Aleksandar Beljakov, Foto: Slavica Kosić
Aleksandar Beljakov, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 26.05.2016. 17:17h

Ruska firma Slovenska alijansa odlučila je da proda turistički kompleks u najljepšem dijelu hercegnovskog Starog grada.

Direktor firme Aleksandar Beljakov kazao je “Vijestima” da su odlučili da u septembru na prodaju ponude kompleks, ranije poznat kao Marka Cara i Ruski dom (bivši dom JNA).

Beljakov tvrdi da su u kompleks uložili između 5 i 6 miliona eura i da ne sumnja da će lako naći kupca.

On je ocijenio da je poslovno okruženje za ruske investitore sada nepovoljno u Crnoj Gori, što je jedan od razloga zbog kojih su se odlučili za prodaju.

“Moji sunardonici, vlasnici kuća i stanova, sada ih prodaju po duplo manjoj cijeni, nego što su platili te nekretnine. Uprkos tome, kupaca nema”.

Beljakov kaže i da je njegova saradnja sa lokalnom upravom bila dobra, dok prije godinu i po nije došlo do promjene vlasti.

“Nema smisla dalje raditi. Svake godine imali smo do novembra veliki broj turista. Kod nas su dolazila poznata imena iz političkog i umjetničkog života Rusije, ali i iz svih bivših sovjetskih republika. Sada još nemamo najave za ovo ljeto”.

Slovenska alijansa je prije 10 godina od Fonda za reformu sistema odbrane tadašnje SRJ kupila kompleks Marka Cara, površine 377 kvadratnih metara, i dva ruševna objekta od 791 kvadrat, za 255.000 eura.

Kompleks se nalazi u najljepšem dijelu Starog grada, odakle se pruža pogled na ulaz u Bokokotorski zaliv...

Krajem 19. vijeka, na tom mjestu bila je kasarna Austrougarske vojske, a kasnije vojske Kraljevine Jugoslavije.

Nakon Drugog svjetskog rata, u tim objektima radilo je Stambeno preduzeće, a u zemljotresu 1979. građevine su oštećene i potom napuštene.

Slovenska alijansa je vlasnik i zgrade i dvorišta bivšeg Doma JNA, površine 785 kvadrata.

Rusi su do sada u kompleksu završili izložbenu galeriju, 12 apartmana i art kafe.

Galerija nije nikada radila, već je u njoj stalna postavka djela Beljakova koji je i slikar.

Ni art kafe ne radi, kao ni nekadašnji Dom JNA koji je trebalo da postane Ruski dom - sastajalište likovnih umjetnika i stalna likovna kolonija. U njemu je trebalo da bude i 20 smještajnih jedinica.

Zbog nadogradnje objekta starog Doma JNA, Uprava za zaštitu spomenika kulture iz Kotora godinama je odbijala da izda saglasnost na tu rekonstrukciju.

“Vijesti” u proteklih pet mjeseci nijesu dobile odgovor od Uprave šta je urađeno po tom pitanju.

Veliko arheološko nalazište unutar kompleksa čeka uređeno

U kompleksu bi trebalo da bude uređeno i arheološko nalazište, čije je istraživanje finansirala Slovenska alijansa.

To je najveće arheološko nalazište u posljednje tri decenije otkriveno prilikom radova na rekonstrukcije bivše austrougarske kasarne, na čijem je mjestu u 16. vijeku bila i kapucinska bolnica. Riječ je o fragmentu istočnog bedema iz najranijeg perioda turske vladavine gradom. Arheolozi kotorske Uprave za zaštitu spomenika kulture su pronašli ostatke keramike, metalnog posuđa, gvozdenu i kamenu topovsku đulad i srebrne novčiće, a u novootkrivenom dijelu bedema i ugrađene fragmente antičke kamene plastike.

Bonus video: