Baderu prva nagrada za fotografiju: Ovjekovječio ljepotu prirode i nebrigu ljudi

Žiri je ocijenio da je fotografija ispunila sve kriterijume za najbolji rad - originalnost, kvalitet i moć komunikacije
77 pregleda 0 komentar(a)
Mišael bader, Foto: Radomir Petrić
Mišael bader, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 24.05.2016. 19:28h

Građanski aktivista i turistički radnik sa Utjehe Mišael Bader osvojio je prvu nagradu na foto-konkursu povodom ekološke akcije “Let's do it Montenegro!”.

Barski Njemac, kako ga u šali zovu prijatelji, koji od 2008. živi i radi na Utjehi, mjestu između Bara i Ulcinja, nagrađen je na temu “Učini je boljom: Moja prelijepa zagađena zemlja“.

On je poslao fotografiju sa Skadarskog jezera, kojom je u jednom kadru, kroz galebove i plastičnu bocu pored njih, prikazao i ljepotu prirode i posljedice čovjekove nebrige.

Žiri je ocijenio da je fotografija ispunila sve kriterijume za najbolji rad - originalnost, kvalitet i moć komunikacije.

“Fotografija je nastala prije nekih 20 dana, kada sam bio sa prijateljima na izletu. Uopšte nisam razmišljao o tome da je prijavim za takmičenje jer sam prije toga već poslao pet radova na konkurs i to je za mene bila završena priča. No, kada sam je pogledao na miru kući, odmah sam uvidio njenu poruku i riješio da ipak i nju pošaljem. Snimljena je na izlasku iz virpazarskog kanala”, kazao je Bader “Vijestima.

On je rekao da je već tri puta nagrađivan na foto-konkursima u Crnoj Gori, dok u rodnoj Njemačkoj uopšte nije ni prijavljivao radove. Bader je poznat po zalaganju da se spozna značaj zaštite životne sredine, a 2014. je dobio godišnju nagradu „Wild Beauty Award 2014”″ za najbolji projekat koji je doprinio promociji turističke ponude - međunarodnu ekološku volontersku kampanju “Za još ljepšu Utjehu”.

On je tada okupio 20 aktivista dobrovoljaca belgijskog omladinskog udruženja “Horizon II“ i animirao lokalnu zajednicu, da se očiste i kultivišu zelene površine oko kontejnera za otpad pored magistralnog puta Bar-Ulcinj i na njima posadi cvijeće.

Tada je posađeno 45 sadnica oleandara i agava, a lokacija je i dalje u veoma urednom stanju.

Nastavak je uslijedio već naredne godine, na Velikom Pijesku...

“Belgijanci se već interesuju da i ovog ljeta, treću godinu zaredom, dođu i da opet odradimo projekat čiji će ekološki efekti biti vidljivi i dugoročni”.

Bonus video: