Pljevlja: Dim i čađ gušili i tokom aprila

Registrovano je i 11 dana prekoračenje koncentracije čestica manjeg promjera - PM 2,5, od 18 dana tokom kojih je mjerna stanica u Skerlićevoj ulici imala validna mjerenja
57 pregleda 2 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 24.05.2016. 19:05h

Koncentracija PM10 čestica u vazduhu u Pljevljima i tokom aprila je 17 dana bila iznad zakonom dozvoljene granice, uprkos povoljnom vremenu i mjerama koje je Vlada preduzela na rješavanju pitanja zagađenja.

Podaci Agencije za životnu sredinu pokazuju da je u aprilu prošle godine tokom 15 dana registrovano prekoračenje. Dozvoljena srednja vrijednost PM10 čestica u vazduhu je 50 mikrograma po metru kubnom i ta vrijednost, prema važećim propisima, ne bi smjela biti prekoračena više od 35 dana godišnje. Samo u prva četiri mjeseca ove godine, međutim, čak tokom 93 dana vrijednost PM10 česica prelazile su dozvoljene granice. Maksimalna dvadesetčetvoročasovna koncentracija PM10 čestica u aprilu je iznosila 125,60 mikrograma po metru kubnom, a prošle 93,12.

Registrovano je i 11 dana prekoračenje koncentracije čestica manjeg promjera - PM 2,5, od 18 dana tokom kojih je mjerna stanica u Skerlićevoj ulici imala validna mjerenja.

Koncentracija sumpor-dioksida u vazduhu nije tokom aprila prelazila dozvoljene dnevne vrijednosti od 125 mikrograma po metru kubnom. Srednja vrijednost visokokancerogene materije benzo a pirena u aprilu je iznosila 2,25, što je preko dva puta više od dozvoljene granice. Stručnjaci kažu da prekomjerne koncentracije benzo a pirena u vazduhu mogu da izaovu rak. Benzo a piren nastaje kao rezultat nepotpunog sagorijevanja energenata, a nalazi se u katranu, u izduvnim gasovima, dimu od cigareta... Za rješavanje problema zagađenja vazduh, Vlada je prošle godine opredijelila 570.000 eura, ali je samo 275.000 eura utrošeno.

Bonus video: