"Trgovina ljudima je globalni problem i jedan od najzastupljenijih oblika organizovanog kriminala"

„Jedini i najbolji mehanizam za uspješno i efikasno suprodstavljanje pojavi trgovine ljudskim bićima jeste uspostavljanje pune kooperativnosti i partnerskog odnose između državnih organa, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija“, poručili su iz Ministarstva
62 pregleda 0 komentar(a)
Potpisivanje memoranduma,  o saradnji u borbi protiv trgovine ljudima, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Potpisivanje memoranduma, o saradnji u borbi protiv trgovine ljudima, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Ažurirano: 24.05.2016. 14:10h

Predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima i nevladine organizacija (NVO) Crnogorski ženski lobi potpisali su danas Memorandum o saradnji u borbi protiv trgovine ljudima.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, trgovina ljudima je globalni problem i predstavlja jedan od najzastupljenijih oblika organizovanog kriminala, koji je poslednjih decenija poprimio alarmantne razmjere.

Navodi se da trgovinu ljudima, kao najsuroviji oblik kršenja osnovnih ljudskih prava, karakterišu fizičko, psihičko, ekonomsko i seksualno iskorišćavanje.

"Na današnjem događaju je poručeno da se pod trgovinom ljudima, pored prinudne prostitucije, podrazumijeva i prinudni rad, navođenje na prosjačenje, prodaja ljudskih organa, lažno usvajanje, prinudni brak, primoravanje na učestvovanje u kriminalnim radnjama", kaže se u saopštenju Ministarstva.

Kako se navodi, u cilju sve uspješnije borbe protiv trgovine ljudima neophodan je multisektorski pristup i intenzivna saradnja.

„Jedini i najbolji mehanizam za uspješno i efikasno suprodstavljanje pojavi trgovine ljudskim bićima jeste uspostavljanje pune kooperativnosti i partnerskog odnose između državnih organa, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija“, poručili su iz Ministarstva.

Iz tog resora su podsjetili da je Vlada Crne Gore u sardanji sa Međunarodnom organizacijom za migracije i Misijom OEBS-a u Crnoj Gori, 2004. godine, otvorila Sklonište za žrtve trgovine ljudima, koje vode aktivistkinje NVO Crnogorski ženski lobi.

Oni su ukazali da, kako bi unaprijedila sistem zaštite žrtava trgovine ljudima, Vlada Crne Gore od 2006. godine, iz državnog budžeta izdvaja finansijska sredstva potrebna za funkcionisanje Skloništa

Bonus video: