Nova funkcija, isti odgovor: Odbija da kaže ko je pušio o trošku države

"Mi smo ponosni što u Ministarstvu poljoprivrede postoji roditelj koji ima dvoje djece i to je sve što ću vam ja kao ministar reći"
182 pregleda 31 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Savo Prelević
Petar Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.05.2016. 17:25h

Bivši ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja i novi potpredsjednik Vlade Crne Gore Petar Ivanović ni na današnjoj pres konferenciji nije saopštio ko je "pušio" o trošku države.

Iako je ovo bila jedna od najavljenih tema presa, Ivanović nije saopštio ko je iskoristio platnu karticu ministarstva i za 48 eura kupio deset kutija cigarilosa, već je novinarima naznačio da je to povezano sa “roditeljem dvoje djece” i sa “šesnaestogodišnjim nastojanjem da se dobije dijete”. On je, tvrdi, današnjim presom stavio tačku na ovu temu.

“Niko nije pušio, ni ljubavio o trošku države, ali za medijskog monopolistu 'Vijesti' riječ 'ljubav' ima samo negativnu konotaciju. Mi smo ponosni što u Ministarstvu poljoprivrede postoji roditelj koji ima dvoje djece i to je sve što ću vam ja kao ministar reći. Neka bude stid i sram sve one koji su mislili da je njihova zarada iznad šesnaestogodišnjeg nastojanja i problema da se dobije dijete. A vašim sposobnostima istraživačkih novinara prepuštam da saznate sve detalje. Što se mene tiče ova tema je završena danas”, kazao je Ivanović.

Najmanje vremena na konfernciji posvetio je konkretnom odgovoru na pitanje ko je zloupotrijebio karticu ministarstva, na koje “Vijesti” više od godinu ne mogu dobiti odgovor, već je komentarisao pisanje i profesionalnost tog medija.

Na pitanje novinara “Vijesti” odgovorio je da nije i neće da saopšti odgovor, iako je stvar "bezazlena", jer je želio da “svako pokaže svoje pravo lice” i da pruži priliku novinarima da sa “istim motivima” pišu o navodnih šest miliona eura ministarstva poljoprivrede, koje je upotrijebila Natalija Perović, supruga suvlasnika medijskog koncerna “Vijesti”.

Novi potpredsjednik Vlade sakupio je sve tekstove novina, portala i televizije “Vijesti”, ukoričio ih u jednu knjigu (“zbornik”), koju će, tvrdi, ostaviti u budućim novinarima.

“Odlučio sam se da u vidu sabranih nedjela vlasničko-uređivačkog tima medijskog monopoliste 'Vijesti' napravim zbornik koji sam nazvao 'Medijski prah i pepeo'. Nadam se da će budućim generacjama svjedočiti o uzvišenim novinarskim standardima, koji su obilježili ovu etapu razvoja vlasničko-uređivačkog tima medijskog monopoliste “Vijesti”. Takođe nadam se da će sadašnjim pokoljenima služiti kao tipičan primjer lepršavog i čednog nastojanja da se prekroji nečija biografija i novinarskim percem umočenim u laži oboji nečija sudbina”, kazao je Ivanović.

Kazao je da je 138 objava temu zloupotrebe platne kartice u periodu od godinu dana odštampao na ukupno 188 strana, koliko ima “zbornik”.

Tvrdi da je zbornik podijeljen na tri dijela: u prvom su tekstovi iz novina (77), u drugom tekstovi sa portala (61) i u trećem objave TV “Vijesti”.

“Zašiljena novinarska pera M.B., G.K., A.K., I.Č., A.P. i O.L. uz nesvakidašnju estetsku notu urednika odišu borbom očajnika u nastojanju da se prezentuju laži”, ocijenio je Ivanović.

Ministarstvo je i ranije pokušalo da obmane Agenciju, navodeći da nikada nijesu dobili zahtjev “Vijesti” od 29. oktobra prošle godine.

Platna kartica zloupotrijebljena je 28. februara prošle godine, kada je još nepoznata osoba platila 48 eura za 10 kutija cigarilosa “toscanello aroma caffe”.

“Vijesti” su zahtjevom tražile i dokumentaciju koja pokazuje ko je personalno bio zadužen za karticu i dokumentaciju na osnovu koje je ta osoba davala karticu drugim službenicima.

Tražen je i spisak službenih putovanja i putnih naloga Ministarstva za 28. mart 2015...

Glavni inspektor za budžet Milovan Vujović utvrdio je da je “ovlašćeno lice” vratilo pare u budžet dan nakon kupovine cigarilosa.

U dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid ne piše, međutim, ko je vratio pare.

Nedavno je i nevladino udruženje Institut Alternativa tužilo Ministarstvo finansija, jer im nije omogućilo kopije zapisnika o inspekcijskoj kontroli koju je sproveo budžetski inspektor. Ivanović je danas više puta ponovio da niko nije pušio o trošku države, da kartica Ministarstva nikada nije ugašena i da nije tačno da je Ministarstvo pokušalo da obmane Agenciju za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

Novom ministru u amanet devet miliona eura

Na računu Ministarstva poljoprivrede nalazi se 4.088.820,82 eura, a na današnji dan preostala sredstva od Abu Dabi razvojnog fonda, koja nijesu ugovorena iznose preko 26 miliona dolara, kazao je Ivanović.

Tvrdi i da Ministarstvo finansija od danas treba da pusti ministarstvu poljoprivrede još pet miliona eura, i izrazio zabrinutost ko će kontrolisati upotrebu devet miliona eura.

Ivanović je kazao i da na današnji dan preostala sredstva od Abu Dabi razvojnog fonda, koja nijesu ugovorena, iznose preko 26 miliona dolara.

"Zašto navodim ovaj podatak? Podsjetiću vas da, bez obzira na više lokalnih izbora koji su održani 2013, 2014. i 2015. godine nije bilo jednog jedinog dokaza da je ministarstvo poljoprivrede nenamjenski trošilo novac ili da je koristilo novac u predizborne svrhe. U ovom periodu imali smo više kontrola, državne revizorske institucije, svjetske banke i Evropske komisije. Sve kontrole utvrdile su ispravnost ne samo finansijskih sredstava već i ukupnog rada ministarstva poljoprivrede. Imajući u vidu da su pred nama izbori i da Ministarstvo finansija od danas treba da pusti ministarstvu poljoprivrede još pet miliona eura, postavlja se pitanje ko će kontrolisati upotrebu devet miliona eura? Drugim riječima, ko će da kontroliše kontrolora?", zabrinut je novi potpredsjednik Vlade.

U amanet novom ministru ostavlja i dvije strateški važne grupe obaveza. Prve uključuju aktivnosti na međunarodnom planu, a druge redovnost isplate subvencija poljoprivrednim proizvođačima.

Bonus video: