"Jakobi" će se boriti za Solanu

Šnajder Jakobi je preminuo 15. avgusta 2012. u 56. godini, a posljednju deceniju života proveo je u proučavanju i zaštiti Solane i cijele delte Bojane
2 komentar(a)
Martin Šnajder Jakobi, Foto: Euronatur
Martin Šnajder Jakobi, Foto: Euronatur
Ažurirano: 23.05.2016. 13:31h

U spomen na čuvenog njemačkog ekologa, botaničara i ornitologa Martina Šnajdera Jakobija, izuzetnog poznavaoca ulcinjske flore i faune, 29. maja biće osnovano Udruženje „Društvo dr Martin Šnajder Jakobi “.

Inicijatori osnivanja udruženja su direktor Centra za zaštitu i proučavanje ptica Darko Saveljić, izvršni direktor Euronatura Gabrijel Švaderer, ambasadorka Njemačke Gudrun Štajnaker i potpredsjednica Opštine Ulcinj Zenepa Lika.

Šnajder Jakobi je preminuo 15. avgusta 2012. u 56. godini, a posljednju deceniju života proveo je u proučavanju i zaštiti Solane i cijele delte Bojane.

Njegovom zaslugom je u Ulcinju 2009. godine organizovana velika međunarodna konferencija o migraciji ptica preko Jadrana čiji je rezultat usvajanje Ulcinjske deklaracije.

Jakobi je bio i istaknuti ekspert Euronatura. Njegov rad je značajan i za očuvanje rijeka Save i Drave i doline Neretve, a bio je i jedan od začetnika ideje rezervata biosfere na području rijeka Mure, Drave i Dunava.

“Prošlo je skoro četiri godine otkada je prerano preminuo dr Martin Šnajder Jakobi . Ovaj posvećeni biolog i ornitolog je desetak posljednjih godina svog života posvetio radu na istraživanju i zaštiti ulcinjske Solane. Nažalost, Solana je i dalje nezaštićena, uprkos ogromnom značaju koji ona ima za biodiverzitet cijelog evropskog kontinenta”, piše u pozivnom pismu za osnivačku skupštinu 29. maja u podne u Muzeju solane u Ulcinju.

Navodi se da je cilj Udruženja da nastavi rad u okviru zaostavštine Jakobija na očuvanju ulcinjske Solane i prirodnog nasljeđa u Ulcinju, i da “pruži svu podršku njenoj zaštiti i proglašenju močvarom od međunarodnog značaja prema standardima Ramsarske konvencije”.

“Nakon toga, Udruženje će pružati stručnu pomoć funkcionisanju Solane kao zaštićenog područja”, navodi se u pozivu. D.P.

Solana ima ogroman značaj za biodiverzitet cijelog evropskog kontinenta, navode osnivači.

Bonus video: