Amfilohije: Vječna Crna Gora se ne može graditi na paśoj ideologiji

„Moderna sveučilišta su po mnogo čemu postala svepomračilišta. Upravo zato što gase i odriču se božje sile, odriču se imena Božjeg", smatra Amfilohije
82 pregleda 669 komentar(a)
Amfilohije, Buljarica, Foto: Vuk Lajović
Amfilohije, Buljarica, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 22.05.2016. 12:04h

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije poručio je da se vječna Crna Gora ne može graditi na "paśoj ideologiji, ubilačkoj natopaktovskoj, niti na čirginici".

On je besjedi na litirgiji održanoj povodom obiljžavanja jubileja 900 godina crkve Svetog Nikole u manastiru Gradište u Buljarici, kazao da Crna Gora samo može biti vječna ako se bude gradila na tvrdoj, božjoj vjeri.

„Svaka sila do vremena, a božja svevremena. Koliko je bilo silnika i moćnika kroz ove dvije hiljade godina, a danas se ne zna ni mjesto gdje su bili. Ima ih u prašnjavim knjigama, piše i o Juliju Cezaru, Napoleonu, Hitleru, Staljinu, Mao Cedungu... o moćmim imperijama od vremena aleskandra Mekedonskog , koji su gospodarili svijetom ili su pokušavali da zagospodare , temljeći svoju vlast na svojoj sili. A sila njihova prolazna. Evo i danas, ovih dana u Crnoj Gori, čitamo i gledamo da je „Vječna Crna Gora“. Daj Bože da bude vječna Crna Gora. Samo pitanje je na kojoj sili se temelji Crna Gora i Evropa i vasiona. Bezuman je domaćin koji gradi kuću na pijesku. Dunu vjetrovi, razmetnu pijesak, nestaje i raspada se kuća. Zeljotres potrese i zemlje i gradove, pa i ova svetinja crkva Svetoh Nikole prošla je raspeća u toku 900 godina. Razarana, rušena, ali ona i danas zrači , sija...", kazao je Mitropolit okupljenim vjerinicima.

Prema njegovim riječima „samo ono na zemlji, bez obzira kako se zvalo, ili Crna Gora, ili Montenegro ili Evropa, Azija... ako s temelji, na božjoj sili, božjem imenu, na onome što je vječno, onda je prirodno da će biti vječno".

„Temelji li se na idejama ljudskim, ideologijama, bez obzira kako one bile mudre ili pametne, na sili zemaljskoj, zemaljskoj vlasti, to ne može biti vječno. Vjera je osnova svega što znamo i čemu se nadamo. Vjera tvrda, božja vjera, ne bilo kakva vjera. Ima vjere i nevjere, ima lažne vjere. Ima sujevjera, ideologije ovoga svijeta na kojima moćnici svijeta grade svoju vječnost. Sve što se na toj nevjerisagradi ono traje onoliko, koliko traje i taj nevjernik i ono što je sagradio, dune vjetar i nestane. Samo ono što se gradi na tvrdoj, božjoj vjeri opstaje. Pogotovo ne na pasoj vjeri, otrovnoj , ubičkoj vjeri, to su ove vjere danas - natopaktovske i druge vjere i nevjere koje na ovozemljaskoj sili grade budućnost . Oni se klanjau takvim nevjerama i takvim ideologijama i takvim moćnicima i na tome žele da grade vječnu Crnu Goru“, kazao je Amfilohije.

Navodeći da je u manastiru Gradište štampao prvi bukvar, mitropolit je kazao „prosvjeta koja se temelji na mraku ljudskog uma, neprosvećenog božjom svjetlošću, to nije prosvjeta".

„Moderna sveučilišta su po mnogo čemu postala svepomračilišta. Upravo zato što gase i odriču se božje sile, odriču se imena Božjeg. Odriču se deset božijih zapovijesti. Prosvetitelji u Crnoj Gori se odriču srpskog bukvara . Na čemu oni vaspitavaju i čime prosvećuju djecu i buduća pokoljenja. Sada imamo nekakvu drugu, ne Ćirilovu azbuku, na kojoj je napisano sve što znamo i što smo znali i umijemo od Svetoga Jovana Vladimira. Danas se to Ćírilovo pismo u Crnoj Gori pretvorilo u Čirginicu. Na toj Čirginici , hoćeš da gradiš vječnu Crnu Goru. Možeš kada hoćeš, ali nećeš moći dokle hoćeš. Jer, samo je vječno i neprolazno ono što je sagrađeno na božjoj sili. Ideologije koje žrtvuju sebe, svoju prošlost, svoj umn, svoju umnost, svoje biće, svoje pamćenje, žrtvuju sebi. Ideologije i vlasti koji žrtvuju druge, radi sebe, a ne žrtvuju sebe radi drugih i istine božje, kratkih nogu je i ta pamet i te ideologije. Kratkog vijeka su te i takve države i ti i takvi narodi“, zaključio je Amfilohije.

Obećao Bogu da dok ne umre vratiće krst na Lovćen

Mitropolit je kazao da se zavještao Gospodu da ga, dok ne obnovi sjedište drvne Zetske episkopije, mitropolije - lavru Svetog Arhangela Mihaila i Gavrila i dok ne podigne i vrati časni krst na Lovćen, da ga „ Gospod ne dira sa ove zemlje“.

„Zavještao sam se da obnovimo onu svetu crkvu Svetog Petra Cetinjskog u kojem je bio pohranjen po njegovom zavještanju Sveti Petar II Lovćenski tajnovidac. Bez obzira na ljude kratke pameti, kratke sile i snage, nema nikakve sumnje da ćemo obnoviti manastir Svetog Arhangela. Kada obnovim, onda Gospode, sad otpuštaš u miru slugu svoga, po riječi tvojoj“, kazao je Amfilohije .

Bonus video: