Milošević: Crnogorski agrar stavljen je u tajkunski ambar

Milošević je rekao da država i jedinice lokalne samouprave moraju pružiti podršku razvoju primarne proizvodnje stočne hrane i drugih inputa da bi bili cjenovno konkurentni domaći proizvođači
62 pregleda 3 komentar(a)
Boško Milošević, Foto: Demokratska Crna Gora
Boško Milošević, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 21.05.2016. 14:30h

Član Glavnog odbora Demokratske Crne Gore Boško Milošević kazao je da se preokret ka osiguranju kontinuiranog rasta poljoprivrede obezbjeđuje afirmacijom preduzetnički-usmjerenog porodičnog sektora poljoprivrede i zadružnog preduzetništva.

"Porodične farme su okosnica održive poljoprivrede, s obzorom na njihov veliki ekonomski, socijalni i ekološki značaj. Državna podrška se mora usmjeriti na strukturne promjene u crnogorskom agraru, da bi se stvorile veće farme i da bi se podigla sposobnost tržišnog poslovanja crnogorskih farmera. Dok god se mjerama agrarne politike ne obezbijede iz domaćih izvora dostupni i jeftini poljoprivredni inputi, neće biti ništa od podizanja konkurentnosti domaćih poljoprivrednih proizvođača", kazao je Milošević.

On je dodao da analiza stanja u crnogorskom agrarnom sektoru pokazuje da se ne posvećuje pažnja tehničko-tehnološkim i organizaciono-administrativnim mjerama agrarne politike, zbog čega su, u našoj poljoprivredi, visoki proizvodni i transakcioni troškovi.

"Osim toga, konstantna je nekonkurentnost domaćih farmera, jer država mjerama agrarne politike ne obezbjeđuje dovoljnu količinu poljoprivrednih inputa iz domaćih izvora. Uprkos glasnoj priči državnih zvaničnika, ništa nije učinjeno na planu podizanja stepena finalizacije poljoprivrednih proizvoda i spoljnog snabdijevanja seoskog stanovništva, umjesto što sve sami sebe snabdijevaju, zbog čega se velika količina poljoprivrednih resursa neracionalno koristi", rekao je Milošević.

Milošević je kazao da ono čemu se mora pristupiti jesu složene reforme agrara da bi naši poljoprivrednici bili konkurentni i da bi se povećalo interesovanje za poljoprivredno poslovanje.

"Poljoprivreda u Crnoj Gori nije izuzetak u odnosu na ostale privredne grane, zarobljena mrežom povlašćenih i pojedinaca bliskih vlasti. Upravo tu leži jedan od razloga nerazvijenog agrara, što najbolje potvrđuje primjer mljekarske proizvodnje. No, u cjelini gledano crnogorski agrar je stavljen u tajkunski ambar. Političke promjene su uslov razvoja i reforme u ovoj oblasti", rekao je Milošević.

Milošević je rekao da država i jedinice lokalne samouprave moraju pružiti podršku razvoju primarne proizvodnje stočne hrane i drugih inputa da bi bili cjenovno konkurentni domaći proizvođači.

"Država mora stvarati institucionalne, materijalne i amdinistrativne pretpostavke za razvoj zadružnog preduzetništva, koje bi omogućilo benefite zajedničkog djelovanja, specijalizaciju i samozapošljavanje u poljoprivredi. Važan reformski korak mora biti i novi model integralnog i komercijalno usmjerenog upravljanja državnim poljoprivrednim zemljištem, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou vlasti", zaključio je Milošević.

Bonus video: