Apel NVO: Napadači na maloljetnog Roma da se strože kazne

Dodaju da se očigledno radi o "napadima motivisanim rasističkom mržnjom, koji se moraju najodlučnije suzbijati"
8 komentar(a)
prebijanje romskog mladića, Foto: Screenshot (Facebook)
prebijanje romskog mladića, Foto: Screenshot (Facebook)
Ažurirano: 21.05.2016. 11:54h

Grupa nevladinih organizacija iz Crne Gore apelovala je na Vrhovno državno tužilaštvo i Upravu policije napadači na maloljetnog Roma strože kazne.

"Blage kazne ili čak i nekažnjavanje onih koji su spremni na ovakve napade iz najnižih rasističkih pobuda, stvaraju atmosferu koja takvo ponašanje ohrabruje. Smatramo da bi jedino odlučno zahtijevanje strožijeg kažnjavanja moglo da doprinese suzbijanju ovakvog vida nasilja", navodi se u pismu koje su 25 NVO uputile VDT-u Ivici Stankoviću i Slavku Stojanoviću.

Dodaju da se očigledno radi o "napadima motivisanim rasističkom mržnjom, koji se moraju najodlučnije suzbijati".

NVO pohvaljuju hapšenje osumnjičenik, i navode da "zabrinjava kvalifikacija djela kao zlostavljanje, za koje je propisana kazna zatvora do godinu dana".

Pismo su potpisali: NVO Naša akcija, ANIMA, Centar za ženska prava, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica, Prvo udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama-Podgorica, NVO „Princeza Jelena“, NVO ,,Kulturno umjetničko društvo Župa", NVO „Žena danas“, NVO Senior-aid, NVO "NADA-Herceg Novi", Udruženje mladih sa hendikepom Nikšić, Defendologija Centar Crne Gore, Udruženje starih zanata i vještina "Nit", Fondacija Ruka prijateljstva, NVO Prim, NVO CEDEM, NVO CAZAS, NVO Centar za prava djeteta, Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore, NVO 4life, NVO Priča za djecu, NVO Građanska alijansa, NVO Juventas, NVO Mladi Romi, NVO Akcija za ljudska prava.

Bonus video: