Brezovik: Vlada Japana za nabavku opreme donirala preko 90 hiljada eura

Prema njenim riječima otvaranjem odjeljenja intezivne njega bolnica je zaokružila projekat napravljen prije pet godina
257 pregleda 6 komentar(a)
Brezovik Japan, Foto: Svetlana Mandić
Brezovik Japan, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 20.05.2016. 17:20h

U Specijalnoj bolnici za plućne bolesti „Dr Jovan Bulajić“ u Brezoviku, kod Nikšića, otvoreno je odjeljenje intezivne pulmološke njege, prvo takve vrste u Crnoj Gori, a danas je održana ceremonija primopredaje donacije Vlade Japana u iznosu od 90.270 eura.

„Prije pet godina urađena je kompletna rekonstrukcija bolnice. Ono što je preostalo nakon toga bila je intezivna njega. Bolnica je investirala oko 110 hiljada eura u građevinske i arhitektonske radova, a zahvaljujući Vladi Japana nabavljena je najsavremenija i najmodernija oprema za intezivni tretman pacijenata“, kazala je dr Gordana Reljić, direktorica bolnice u Brezoviku.

Prema njenim riječima otvaranje odjeljenja intezivne pulmološke njege predstavlja značajan iskorak za bolnicu koja je specijalizovana za kompletnu dijagnostiku i terapiju iz oblasti pulmologije.

„Dobijanjem intezivne pulmološke jedinice obezbjeđujemo pacijentima iz čitave Crne Gore najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu, liječenje i oporavak, kao i do sada, ali sa ovom jedinicom dobijamo ogromnu mogućnost za uspjeh a to je činjenica da ljudi koji su vitalno ugroženi dolaskom u ovu jedinicu njihov stepen preživljavanja biće mnogo bolji“, kazala je Reljić i zahvalilla se ambasadaru Japana na vrijednoj donaciji.

Prema njenim riječima otvaranjem odjeljenja intezivne njega bolnica je zaokružila projekat napravljen prije pet godina.

Ambasador Japana u Crnoj Gori Đuići Takahara kazao je da je zdravstvo jedna od značajnih oblasti prepoznatih u programima pomoći kojima se podstiče ekonomski i socijalni razvoj Crne Gore.

„Čuo sam da su zbog nedostatka medicinske opreme neophodne za liječenje najteže oboljelih pacijenata oni upućivani u Podgoricu. Medicinska oprema koja je nabavljena u okviru projekta omogućila je otvaranje odjeljenja za intezivnu njegu. Od sada će bolnica pacijentima pružati potpunu njegu“, kazao je ambasador Japana.

On je podsjetio da bolnica u Brezoviku postoji duže od pola vijeka i da godišnje prima oko deset hiljada pacijenata sa plućnim bolestima iz svih djelova Crne Gore.

„Očekujem da će zahvaljujući doniranoj opremi bolnica efikasnije pružati medicinske usluge, a da će pacijenti moći brže da se oporave. Ovo je drugi projekat iz oblasti zdravstvene zaštite koji je realizovan u Nikšiću“, kazao je Takahara i dodao da će Vlada Japana nastaviti da pruža pomoć medicinskim ustanovama u Crnoj Gori.

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović izrazio je nadu da će u narednom periodu bolnica u Brezoviku postati institut, kao i da će sa Vladom Japana razgovarati i o drugim donacijama.

Prema riječima savjetnice ministra zdravlja Nataše Žugić Vlada Japana tradicionalno vrijednim donacijama značajno doprinosi unapređenju zdravstvenog sistema Crne Gore.

„Ulaganje u zdravstveni sistem uz ovakav vid donacije, ali i kroz druga ulaganja, ima za cilj da se modernizuju i osavremene zdravstvene ustanove i unaprijedi zdravstvena zaštita građana“, kazala je Žugić.

Ukupan iznos japanske pomoći Crnoj Gori od 1998. godine je oko 15 miliona eura, od čega se skoro dva miliona odnosilo na projekte za osnovne potrebe stanovništva.

Bonus video: