Naređenje CKB-u: Uklonite matični broj iz računa građana

Brojevi žiro-računa u CKB sačinjavaju se od oznake banke (510), kompletnog matičnog broja klijenta i dva broja koja su različita za svakog od njih
128 pregleda 0 komentar(a)
CKB, Foto: Boris Pejović
CKB, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.05.2016. 12:26h

Agencija za zaštitu ličnih podataka naredila je Crnogorskoj komercijalnoj banci (CKB) da obustavi praksu po kojoj su jedinstveni matični brojevi građana (JMB) dio žiro-računa klijenata.

U rješenju Savjeta Agencije, donesenom 28. aprila, piše da se naređuje CKB banci da odmah po prijemu na vidnom mjestu istakne obavještenje klijentima, čiji su računi generisani sa JMB, da imaju pravo da zahtijevaju izmjenu, odnosno otvaranje novog računa.

CKB ima 30 dana, od dana prijema rješenja, da prekine dosadašnju praksu formiranja računa na osnovu JMB.

“Vijesti“ su u aprilu 2014. objavile da CKB krši Zakon o zaštiti ličnih podataka, jer broj žiro-računa sačinjava upotrebljavajući JMB klijenta.

Agencija je još tada utvrdila da je riječ o obradi ličnih podataka u većem obimu, što je suprotno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.

Brojevi žiro-računa u CKB sačinjavaju se od oznake banke (510), kompletnog matičnog broja klijenta i dva broja koja su različita za svakog od njih.

To u praksi znači da kada klijent banke dostavi nekome broj žiro-računa radi uplate ili isplate, druga strana ima uvid u njegov JMB i može da ga zloupotrijebi.

Odgovarajući na pitanja “Vijesti” u vezi sa mišljenjem Agencije, iz CKB su tada odgovorili da ne rade ništa suprotno Zakonu o zaštiti ličnih podataka. Inspekcija je u Zapisniku o nadzoru 11. aprila ove godine utvdila da CKB ne posjeduje interni akt kojim je definisano da JMB bude generisan u okviru broja žiro-računa.

Utvrđeno je i da nijedan klijent nije odbio da potpiše ugovor zato što je JMB sastavni dio računa i da potpisivanju ne prethodi davanje saglasnosti osobe čiji se JMB obrađuje u svrhu otvaranja žiro-računa.

CKB je u prigovoru istakla da će na zahtjev klijenta promijeniti broj računa, ali da ih ne smiju mijenjati mimo volje i izričitog zahtjeva korisnika. Između ostalog, naveli su i da je Ugovor o otvaranju i vođenju računa u skladu sa Zakonom o platnom prometu.

“To što je JMB dio transakcionog računa nije nemoralno samo po sebi i nije protivno propisima jer nigdje nije izričito zabranjeno pod prijetnjom sankcije da JMB ne može biti dio transakcionog računa“, napisali su u prigovoru.

Znaju matični broj 324.752 građanina

Inspektori Agencije utvrdili su tokom nadzora da je u CKB 31. marta ove godine bilo ukupno 324.752 računa koji sadrže JMB.

Istakli su i da je aktivno 4.937 računa koji ne sadrže JMB, ali zato što je riječ o klijentima koji imaju više otvorenih računa kod CKB, od kojih samo prvootvoreni ima generisan JMB. Utvrđeno je i da

Ugovor ne sadrži odredbu kojom se klijentu daje pravo da ne da saglasnost i kojom se stavlja do znanja da može zahtijevati od banke izmjenu broja računa.

Bonus video: