Mnoge opštine bi bankrotirale da plate smeće

Za svaku tonu smeća koja stoji duže od godinu, opština je dužna 10 eura, tvrde u Ozonu
148 pregleda 0 komentar(a)
Otpad, smeće, Foto: Ivan Petrušić
Otpad, smeće, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 20.05.2016. 05:58h

Iz Ekološkog pokreta Ozon pozvali su Vladu da odgovori zašto toleriše kršenje zakona lokalnih uprava, kada je riječ o upravljanju otpadom.

Direktor Aleksandar Perović navodi da javnost “mora da zna” koliko bi opštine mogle da budu likvidne, kada bi im se, u skladu sa Zakonom, naplatile “višemilionske sume” po osnovu nezakonitog odlaganja otpada.

“Imajući u vidu da je samo devet opština (Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Herceg Novi, Kolašin, Mojkovac, Plav, Pljevlja, Rožaje) shodno zakonu dobilo saglasnost od Ministarstva na predloge odluka o načinu privremenog skladištenja komunalnog otpada, a da je i njima istekao dozvoljeni rok od jedne godine za upotrebu tih lokacija, čime su se stvorili uslovi za primjenu kaznenih mjera i naplaćivanje naknada za sav komunalni otpad koji je uskladišten duže od godinu dana po cijeni od 10 eura po toni...”.

On je zatražio objašnjenje i zašto se insistiralo na takvom zakonskom rješenju, s obzirom da je od početka ukazivano na opasnost bankrota pojedinih lokalnih uprava, koje su iste lokacije nakon višedecenijske upotrebe proglasile privremenim.

“A koje su, znalo se, za period od jedne godine samostalno nesposobne da uspostave sistem upravljanja otpadom dostojan civilizacijskih dostignuća i vijeka u kom živimo. Da li je i ovo, kao i u slučaju prolongiranja pribavljanja intergisanih dozvola za najveće industrijske zagađivače u Crnoj Gori, zapravo veoma pogodan prostor za ostvarivanje različitih vidova privatnih i partijskih interesa, što mi osnovano sumnjamo da će biti korišteno u tekućoj izbornoj godini”.

Perović je saopštio da će pozvati građane svih opština da ne plaćaju račune za komunalne usluge, a tužilaštvo da reaguje, ako Vlada ne prihvati njihove predloge.

Nikšić naplaćivao drugim opštinama istovar smeća na divljoj deponiji

Perović je ocijenio da je još veći propust sistema činjenica da čak 12 lokalnih uprava nije ni našlo za shodno da neuređena gradska smetlišta opreme minimalnim uslovima propisanim zakonom, čime se ugrožava i javno zdravlje i životna sredina.

On je istakao da postoje uslovi da se primijeni Krivični zakonik i na odgovornost pozovu čelni ljudi lokalnih uprava.

“U ovoj grupi lokalnih uprava 'lider' je Opština Nikšić koja na lokaciji Mislov do u Budošu više od 10 godina deponuje ne samo komunalni, već i druge vrste otpada i koja je čak, iako je riječ o objektu koji ne ispunjava zakonske uslove, dozvoljavala i da druge opštine na tom mjestu deponuju otpad sa svojih teritorija i to naplaćivala po sumnjivim uslovima i paušalno formiranim cijenama zašto imamo dokaze”.

Bonus video: