Stefanova sunca griju šetače na barskoj promenadi

Projekat “Sunce Bara“ osmislio je Stefan Bulatović iz Bara, student IV godine Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja
1 komentar(a)
sunce, Bar, Foto: Radomir Petrić
sunce, Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 19.05.2016. 15:50h

Turiste i mještane prošle nedjelje su dočekala sunca, iscrtana na 30 šahti duž cijele barske promenade, na šetalištu kralja Nikole.

Riječ je o projektu Turističke organizacije (TO) Bara “Sunce Bara“, nastalom kao ideja na dizajnerskom FLUID forumu u Baru prošle i ove godine, na radionici koju je vodio istaknuti dizajner i profesor iz Beograda Borut Vild.

Projekat “Sunce Bara“ osmislio je Stefan Bulatović iz Bara, student IV godine Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja.

“Studenti dizajna imali su zadatak da estetski doprinesu Baru na ulici, poput street-arta i da to bude jednostavno izvodljivo. Ovaj projekat se sastoji od intervencija direktno na šetalištima - najprometnijim pješačkim zonama grada, tako što se potpuno neestetski predmet - šaht - koristi kao podloga za kreativan rad i bojanjem pretvara u originalno kreativno rješenje. Tačnije, pretvara se u simbolu sunca, jer je Bar jedan od sunčanijih gradova Evrope, sa prosječno 270 sunčanih dana u toku godine”, saopštili su iz TO Bar.

Ocijenili su da sunce svojom svježinom i asocijacijama koju podstiče, od vedrosti i sreće do pozitivne energije i ljeta, oplemenjuje prostor, a gradu daje originalnost.

Projekat TO Bar će do polovine juna realizovati i na Autobuskoj i Željezničkoj stanici i pijaci, u Starom Baru, Čanju, Sutomoru, Šušanju, Dobroj Vodi, Utjehi, Ostrosu, Pečuricama i Virpazaru.

Bonus video: