SZO upozorava: Umjeren rizik od Zika virusa u Crnoj Gori

79 pregleda 0 komentar(a)
Zika, Foto: Reuters
Zika, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.05.2016. 16:54h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) navela je u izvještaju urađenom u maju mjesecu da je Crna Gora posljednja na spisku zemalja u kojima postoji umjeren rizik od pojavljivanja Zika virusa.

Crna Gora se nalazi 13., posljednjem mjestu na spisku zemalja u kojim je rizik umjeren.

Izvještaj SZO je sačinjen ovog mjeseca, sa ciljem da se evropske zemlje upozore da se tokom narednih sedmica očekuje širenje virusa, koji se povezuje sa slučajevima mikrocefalije u Brazilu.

Ispred Crne Gore na spisku se od zemalja regiona nalaze Hrvatska, koja je na trećem mjestu, Slovenija, Albanija i BiH, dok je Srbija među zemljama sa niskim rizikom od širenja virusa.

Iz Instituta za javno zdravlje kazali su prošlog mjeseca “Vijestima” da je epidemijsko javljanje virusa do sada registrovano samo u Africi, Americi, Aziji i zemljama pacifičkog regiona, ali i da se “smatra da bolest izazvana virusom ima potencijal za širenje na nova područja, gdje je prisutna Aedes vrsta komaraca”.

Tada su kazali da nema dokaza za prenos “zika” virusa u Evropi i da nije prijavljen nijedan autohtoni slučaj infekcije, sa izuzetkom dva najudaljenija regiona:

“Riječ je o Francuskoj prekomorskoj teritoriji, Sent Martin i Gvadelupe, kao i importovani slučajevi koji su boravili u zemljama zahvaćenim virusom Zika”.

Bonus video: