Potpisan plan bilateralne saradnje sa Italijom za 2016. godinu

Iz Ministarstva je saopšteno da je Abati naglasio da pozivnica Crnoj Gori za članstvo u NATO predstavlja rezultat sveobuhvatnih reformi crnogorskog sistema odbrane
60 pregleda 0 komentar(a)
bilataralna saradnja sa Italijom, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
bilataralna saradnja sa Italijom, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 18.05.2016. 15:23h

Predstavnici Ministarstva odbrane Crne Gore i Generalštaba Oružanih snaga Italije potpisali su danas u Rimu Plan bilateralne saradnje za ovu godinu.

Koordinator Direkcije za međunarodnu saradnju, pukovnik Zoran Bošković i zamjenik šefa Direktorata za međunarodnu saradnju, kapetan bojnog broda Enriko Abati su danas, na petim godišnjim bilateralnim konsultacijama, potpisali Plan bilateralne saradnje za 2016. godinu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Bošković i Abati izrazili su zadovoljstvo kvalitetnom i sadržajnom saradnjom Crne Gore i Italije u oblasti odbrane.

“Naglašavajući značaj podrške koju Italija pruža Crnoj Gori u evroatlantskim integracijama, Bošković je informisao domaćine o aktivnostima koje Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore (VCG) sprovode u okviru integracione agende, o planovima za nastavak modernizacije i unaprijeđenja interoperabilnosti VCG, kao i za učešće u međunarodnim misijama i operacijama”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se on posebno osvrnuo na školovanje crnogorskih kadeta i obuku pripadnika VCG u Italiji, na zajedničko učešće pripadnika dvaju oružanih snaga u međunarodnim misijama i operacijama, kao i na odličnu saradnju mornarica, vazduhoplovstava i kopnenih snaga dvije zemlje.

Iz Ministarstva je saopšteno da je Abati naglasio da pozivnica Crnoj Gori za članstvo u NATO predstavlja rezultat sveobuhvatnih reformi crnogorskog sistema odbrane.

On je izrazio spremnost Italije da nastavi sa pružanjem podrške Crnoj Gori, posebno u domenu unaprijeđenja odbrambenog sektora.

Potpisani Plan saradnje sadrži 17 aktivnosti, među kojima su saradnja mornarica i vazduhoplovstava dvije zemlje, školovanje crnogorskih kadeta na vojnim akademijama u Italiji, zajedničke vježbe, kursevi i obuke i ostalo.

Bonus video: