Mještani naselja Trudbenik: Sklonite nas od vjetra i kiše

Vesna Todorović objašnjava da se osim vlage i vjetra, bore sa bubama i pacovima...
112 pregleda 0 komentar(a)
mještani Trudbenik, Foto: Svetlana Mandić
mještani Trudbenik, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 18.05.2016. 11:28h

Stanari nikšićkog naselja Trudbenik pozvali su ministarku rada i socijalnog staranja Zoricu Kovačević da ih obiđe i uvjeri se da žive u barakama koje se mogu svakog trena srušiti.

Članovi 20-ak tamošnjih porodica saopštili su da žive u trošnim objektima koji prokišnjavaju.

Kažu da problem ne mogu sami riješiti jer su im jedina primanja socijalna davanja od 100 do 175 eura, a da nadležni godinama ne čuju njihove vapaje.

“Da ne bude da nešto izmišljamo, pozivamo ministarku Zoricu Kovačević da dođe i uvjeri se da mi ovdje nemamo nikakve uslove za život”, kazao je Moris Janković, koji u barakama živi sa suprugom i dvoje djece.

Danka Ćeranić kazala je da su nemoćni da bilo šta samostalno urade, a da su uslovi daleko od 21. vijeka.

“Svake godine mora da se gletuje, jer glet od vlage opada, pošto prokišnjava sa svih strana. Krov je propao, kupatila su zajednička, stara i uništena i teško ih je održavati”, rekla je ona.

Njena komšinica Vesna Todorović objašnjava da se osim vlage i vjetra, bore sa bubama i pacovima...

Dejabetičar i hronični srčani bolesnik Mihailo Mijatović kaže da nemaju ništa protiv izbjeglica, ali da bi red bio da neko i na mještane obrati pažnju.

U šest baraka živi 20 porodica sa oko 70 članova. Više od 20-oro djece su školskog uzrasta. Ima dosta bolesnih, starih, nemoćnih...

“Preko televizije gledamo kako se u Podgorici, Cetinju, Baru, Bijelom Polju, predsjednici opština bore za najteže kategorije. Naš gradonačelnik nas niti čuje, niti vidi, niti želi da nas primi na razgovor, a više puta smo mu se obraćali. Nađe se rješenje za pse lutalice, samo za nas ne. I mi smo dio ovoga društva i mi smo ljudi. Samo tražimo da makar glavu okrenu na nas, dok se ovo nije srušilo”, kazala je Tanja Nebrigić.

Prema njenim riječima, prošlog mjeseca ih je obišla Azra Jasavić i uvjerila se u kakvim uslovima žive, gdje se djeca kupaju...

“Ništa nam nije obećala, ali je rekla da će razgovarati sa nadležnima ako iko bude htio da čuje našu muku”, kazala je Nebrigić.

Konstatovala je da ih nadležni obično posjete pred izbore: “Obećaju brda i doline, ali ništa ne ispune”.

Bonus video: