Ministri sa ključevima bježali od stanara

Zgrada je trebalo da bude završena i useljena 2008. godine, zbog čega su barski prosvjetni i medicinski radnici godinama protestovali javno, uključujući i performanse ispred zgrade Opštine
56 pregleda 14 komentar(a)
zgrada A6, Foto: Radomir Petrić
zgrada A6, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 17.05.2016. 05:18h

Osam godina nakon planiranog završetka zgrade, ministri prosvjete i zdravlja Predrag Bošković i Budimir Šegrt uručili su juče ključeve od stanova u zgradi A6 prosvjetnim i zdravstvenim radnicima opštine Bar.

Ta zgrada trebalo je da bude završena i useljena 2008. godine, zbog čega su barski prosvjetni i medicinski radnici godinama protestovali javno, uključujući i performanse ispred zgrade Opštine.

U zgradi sa 100 stanova još nisu postavljeni liftovi, a za tehnički prijem nedostaje i da se završe poslovni prostori u prizemlju.

U zakazano vrijeme za predaju ključeva, predstavnike Vlade neki od stanara čekali su sa transparentom i dobošem sa protestnih šetnji.

Međutim, iako su mikrofoni i TV kamere bili već postavljeni, ključevi su ipak uručeni u obližnjoj sali Skupštine opštine.

Formalno, “selidba” u zatvoreni prostor bila je zbog loših vremenskih uslova. Ipak, Šegrt je u Opštini Bar ukazao na pravi razlog.

“Veliko hvala svima koji su dali doprinos da se zgrada završi, bilo je pravnih proceduralnih problema da se ovo završi ranije. Danas ostaje mala sjenka na ovaj događaju, ali ovaj politički folklor nije mogao da pokvari raspoloženje”, rekao je Šegrt.

Bošković je ponovio da novac nije bio problem za završetak radova, već pronalazak pravnog rješenja, jer je izvođač Zavod za izgradnju Bara u međuvremenu otišao u stečaj.

Ministar prosvjete kazao je da ne može da odgovori šta će biti sa zahtjevima kupaca - da se snizi kamata na stambene kredite kod Prve banke od 6,4 odsto, napominjući da je sada u fokusu bio završetak radova.

Prije podjele ključeva u sali Skupštine opštine, predsjednik Opštine Zoran Srzentić čestitao je vlasnicima stanova “rješavanje životnog pitanja” i zahvalio ministrima na uloženom naporu da se posao završi: “Iako je u jednom momentu to izgledalo pravno nemoguće”.

U sali je bilo i nekoliko policajaca u civilu, ali ne i svi kupci stanova u toj zgradi.

Srđan Kalinić je izašao iz sale prije nego je pročitano njegovo ime, a svoj potez novinarima je obrazložio time da je bilo “mučno gledati kako su nam se obraćali i kupili političke poene”.

“Zato nisam htio da preuzmem ključeve i pružim im ruku... Sramotan je način na koji su se danas ponijeli prema nama, ispred zgrade su bili omogućeni svi uslovi, ali ni toliko se nije htjelo prevaliti puta i tu smo takođe poniženi. Nije trebalo da se pravi hepening od ovoga, apostrofiram da nikome ovi ljudi ne treba da se zahvaljuju, ni gradonačelnik ni niko drugi nije zaslužan za to, jer je zgrada završena samo pod našim pritiskom, od sramote. Hvala nevladinim organizacijama koje su nas podržavale i sindikatu prosvjete. Zgrada se morala jednom završiti i vlasnici treba da tuže one koji su odgovorni i na taj način da se obeštete. Treba da se povede računa da je kvadratura stanova manja nego što piše, da je to sada već stara zgrada, nema ništa za smanjenje kamata. Ni krivi ni dužni smo zakinuti”, kazao je dr Kalinić, koji je i odbornik Demosa u SO Bar.

Bonus video: