Slast meda ove porodice okusio je i princ Čarls

Prošle godine proglašen je za najvećeg organskog proizvođača u Crnoj Gori, dobitnik je brojnih priznanja kod nas i u inostranstvu
932 pregleda 8 komentar(a)
porodica Šestović, Foto: Privatna arhiva
porodica Šestović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 16.05.2016. 17:31h

Organski med pčelara Mila Šestovića i njegove porodice, probali su i britanski princ Čarls i vojvotkinja od Kornvola Kamila prilikom posjete Crnoj Gori u martu, a taj proizvod našao se i na trpezi na dalekom istoku.

Šestović se bavi pčelarstvom od svoje desete godine, odnosno sedamdesetih godina prošlog vijeka, kada mu je stricMiraš, profesor biologije hemije i pčelarstva poklonio prvu košnicu.

“Tu košnicu, sada pokojni stric, dao mi je da je čuvam, ali ja sam zavolio to i počeo sam da izučavam pčelarstvo, da učim. Prve košnice imao sam u Pavinom polju kod škole”, kaže Šestović.

On sada ima 350 organskih košnica.

Prošle godine je proglašen za najvećeg organskog proizvođača u Crnoj Gori, dobitnik je brojnih priznanja kako kod nas, tako i u inostranstvu.

Nedavno je dobio tri zlatne medalje na Sajmu u Novom Sadu - za planinski, pelimov i šumski med .

“Na organsku proizvodnju meda preorijentisao sam se prije desetak godina. To podrazumijeva drugu proceduru od konvencionalnog, vosak organski i drugi materijal. Iz Pavinog polja sam se preselio u Podgoricu 1983. godine”, kaže Šestović.

On je rekao da je u taj posao uključena čitava porodica - sinovi Nikola i Nemanja, snahe pomažu.

“Supruga Snežana takođe je vrstan pčelar. Za svaki kilogram organskog meda imam papire, za proces kontrole je zadužena 'Monteorganica'”, kaže Šestović.

On pčele drži na Durmitoru, Crnoj planini, Kržanji, u Lješanskoj nahiji, Bratonožićima, basenu Skadarskog jezera.

Šestović kada radi sa pčelama nikada ne nosi zaštitno odijelo, a predsjednik je i nedavno osnovanog udruženja „Crnogorska pčela”.

Novo udruženje ima preko 70 članova, četiri podružnice.

“Među tim članovima ima sedam pčelara koji se bave organskom proizvodnjom meda. Članovima društva sam podijelio matičnjake, kako bi obezbijedili da imaju najkvalitetniju liniju pčela”, kazao je Šestović.

Za članove je održao već nekoliko predavanja, a u planu je da u narednom periodu budu na temu razrojavanja, zazimljavanja i druge.

Šestović ističe da je ovogodišnja godina loša za pčelare, vrijeme nije pogodno, puno je kiše.

“Pitanje koliko će biti prinosa iz košnica”, kazao je Šestović.

U Donjim Kokotima kuća meda

Šestović je najavio za naredni period, najvjerovatnije u junu, da će otvoriti savremenu kuću organskog meda na imanju u Donjim Kokotima.

“Oprema će biti najsavremenija, iz inostranstva, a kapacitet će biti da možemo da otkupljujemo organski med iz cijele Crne Gore”, kazao je Šestović. On je kazao da je otvaranje bilo planirano za maj, međutim loši vremenski uslovi, odnosno nedostatak meda uslovili su da bude odloženo. Porodica Šestović otvorila je i repro-centar za proizvodnju matica na Koniku.

“Prve matice sam već izvezao u inostranstvo, to je posao u koji smo krenuli odnedavno”, istakao je Šestović. Kilogram organskog meda Šestovića košta 12 eura.

Bonus video: