RCUD: U razminiranju akvatorijuma u Kumboru prvo su učestvovali Britanci, a tek nakon njih i ronioci RCUD

“Ronioci RCUD su ustanovili da se na 10 metara dubine u moru, u blizini tadašnje Lansirne rampe u prečniku od 20 metara, nalaze 3 protiv-brodske mine težine po 450 kilograma zaostale iz Prvog svjetskog rata"
223 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Siniša Luković
Ilustracija, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 24.12.2018. 16:06h

Iz Regionalnog ronilačkog centra za podvodno deminiranje I obuku ronilaca – RCUD navode da su u razminiranju akvatorijuma bivše vojne kasarna JNA u Kumboru prvo učestvovali stručnjaci RPS Explosives Engineering Services iz Velike Britanije,a ne njihovi ronioci, kako je navedeno na Portalu Vijesti.

Reagujujući na tekst “Da li je u Kumboru pronađena „školska bomba od betona“ , obajvljen na Portalu Vijesti 21. decembra 2018, iz RCUD navode da ih 2014. kompanija Azmont Investments angažovala kada su građevinski radnici zaposleni na gradilištu Portonovi u Kumboru pronašli podvodnu minu težine 450 kilograma na dubini od 10 metara u moru.

“Ronioci RCUD su ustanovili da se na 10 metara dubine u moru, u blizini tadašnje Lansirne rampe u prečniku od 20 metara, nalaze 3 protiv-brodske mine težine po 450 kilograma zaostale iz Prvog svjetskog rata. Azmont je nakon toga angažovao RCUD za podvodni protivminski pregled i razminiranje kompletnog akvatorijuma bivše vojne baze Kumbor površine 186.773 kvadrata sa koje su ronioci RCUD-a od juna do septembra 2014. uklonili 550 komada raznih eksplozivnih sredstava ukupne težine 9,6 tona” i to “nakon što su stručnjaci RPS Explosives Engineering Services iz Velike Britanije sa našim vojnim stručnjacima, objavili da su taj isti akvatorijum očistili od zaostalih mina”, navodi se u reagovanju.

Bonus video: