Iduću platu će dobiti umanjenu

Zaposleni u zdravstvu primiće majsku platu iz dva dijela
50 pregleda 3 komentar(a)
Institut za javno zdravlje, Foto: Luka Zeković
Institut za javno zdravlje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.05.2016. 19:32h

Zaposleni u Institutu za javno zdravlje i Montefarmu primili su aprilske zarade po novom Granskom kolektivnom ugovoru (GKU), dok će u bolnicama i domovima zdravlja plate kasniti još nekoliko dana.

U te dvije zdravstvene ustanove aprilska zarada je isplaćena po novom GKU iz njihovih sredstava, a dobro upućeni izvor tvrdi da će “povećanja”, predviđena tim propisom, morati da budu umanjena na sljedećim, majskim zaradama.

Kako “Vijesti” nezvanično saznaju, Ministarstvo zdravlja je ranije poručilo Fondu za zdravstveno osiguranje da se zarade obračunavaju po novom, a Ministarstvo finansija po starom kolektivnom ugovoru.

“Vijesti” su juče objavile da zaposlenima u zdravstvenom sistemu kasne aprilske zarade, koje su, kako je ranije najavljeno, trebalo da budu uvećane shodno novom GKU.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje je prije dva dana saopšteno da će se, shodno instrukcijama dva ministarstva, aprilske zarade obračunati po starom kolektivnom ugovoru.

S obzirom na to da je primjena novog GKU počela prije dva dana, zaposleni u zdravstvu primiće majsku platu iz dva dijela.

“Prvi dio biće obračunat po starom, a drugi, od 12. maja do kraja mjeseca po novom kolektivnom ugovoru”, saopšteno je iz Fonda.

Prema informacijama iz nekoliko zdravstvenih ustanova, zaposleni će aprilsku zaradu primiti tokom sljedeće sedmice.

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Samaržić-Popović kazala je da kašnjenje zarada cijene kao neozbiljnost svih aktera koji učestvuju u donošenju i primjeni GKU.

“Svakako bi ovako važni subjekti trebalo da poznaju proceduru da se propis može primjenjivati tek nakon objavljivanja u Službenom listu”, rekla je dodavši da sve sugeriše na haotično stanje u našim institucijama.

Ministar zdravlja Budimir Šegrt potpisao je 23. aprila GKU sa predstavnicima dva reprezentativna sindikata.

Predsjednik Sindikata zdravstva pri Uniji slobodnih sindikata Vladimir Pavićević istakao je da će već aprilska zarada biti povećana.

Saopštio je i da će ljekarima opšte prakse povećanje biti oko 60 eura, a specijalistima oko 84 eura prosječno.

Sindikatu doktora medicine i dalje neprihvatljivo 10 odsto

Popović-Samardžić je podsjetila da se Sindikat doktora medicine jasno odredio da je za ljekare neprihvatljivo povećanje zarade od 10 odsto i da se na tom polju ništa nije promijenilo. “Kad vam svaki vozač u Vladi ima veću zaradu od medicinske sestre i kad vam šefovi kabineta imaju veće plate od neurohiruga i kardiohirurga, to vam dovoljno govori o kakvom se sistemu radi”, naglasila je. Popović-Samardžić je kazala da će vrijeme pokazati šta će ovakvo rješenje donijeti korisnicima zdravstvenih usluga. “Ono na šta mi sugerišemo i što potenciramo je da će neminovno doći do odliva medicinskog kadra koji je i onako deficitaran”.

Bonus video: