Oštećeni feribot se "dovukao" do Bijele na remont

„Sveti Stefan II“ pod zapovjedništvom kapetana Predraga Vešovića, u Kotor je jutros doplovio iz Dubrovnika vozeći 270 stranih turista na posebnom aranžmanu, a trebalo je da ih nakon posjete Boki, doveze u Bar"
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.05.2016. 15:33h

Feribot „Sveti Stefan II“ kompanije „Barska plovidba“ oštećen je jutros nešto poslije 8.30 sati u incidnetu koji se desio u Luci Kotor.

Dok je feribot bio vezan u tzv. mediteranskom vezu sa oborenim sidrima na pramcu i krmom koja je konopima bila vezana na obalu na Luži, iznenadni jaki udar vjetra zanio je brod a konopi nisu izdržali naprezanje i popucali su. Feribot je pritom pretrpio oštećenja na svojoj velikoj krmenoj hidrauličnoj rampi, koja je bila spuštena na obalu. Rampa je iskrivljena i oštećen je dio mehanizma za njeno podizanje, i pokidane veze koje je „drže“ na desnom dijelu, zbog čega je pala u more i ne može se više podići na svoje mjesto. „Sveti Stefan II“ pod hitno uključio strojeve i udaljio se od obale u Kotoru, a oštećena rampa je ostala da visi djelimično čak i ispod nivoa vodene linije broda na krmi.

Oko 15.30 sati “Sveti Stefan II” u pratnji remorkera “Boka Sky” isplovio je iz Kotora i brzinom koja se kretala od 2 do 5 čvorova, lagano se “dovukao” do brodogradilišta Bijela. Budući da je brod cijelo vrijeme “vukao” polupotopljenu, par desetina tona tešku krmenu platformu koja je stvarala i veliki hidrodinamički otpor, “Sveti Stefan II” je bio ograničenih manevarskih mogućnosti, pa su mu se sva plovila na koja je naišao na putu do Bijele gdje je prispio oko 17 sati, sklanjala i davala prvenstvo prolaza.

U Bijeloj bi oštećeni feribot trebalo da bude popravljen, a što kasnije svojim potpisom mora da prihvati i zvaničlno verfikuje inspektor klasifikacionog društva koje tom brodu daje sertifikat o sposobnosti za plovidbu.

„Iako za njih nije prijetila nikakva posebna opasnost, svih 270 putnika sa broda, po predviđenoj proceduri za takve slučajeve, odmah su iskrcani i tenderima preveženi na obalu. Brod je usidren ispod Peluzice, na njemu su inspektori sigurnosti plovidbe i lučki kapetan u Kotoru Bruno Brkanović. Oplata trupa feribota nije oštećena i brod nema prodor vode, ali budući da se rampa ne može podići i zatvoriti, praktično mu je trup ostvoren na krmi, zbog čega ne može da isplovi na otvoreno more“, kazao je „Vijestima“ u telefonskom razgovoru direktor Direktorata za pomorstvo u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, kapetan Vladan Radonjić koji se takođe ukrcao na „Sveti Stefan II“ nakon incidenta. Pozvan je i remorker „Boka Sky“ koji će najvjerovatnije otegliti „Sveti Stefan II“ do brodogradlišta u Bijeloj gdje će se pokušati popraviti oštećena rampa.

„Na sreću, niko u incidentu nije povrijeđen. Posada tvrdi da je sve bilo u redu i da je brod normalno završio manevar pristajanja i vezivanja krmom, kada je neočekivano jak udar vjetra brzine između 40 i 45 čvorova, zanio brod i doveo do pucanja konopa i oštećenja rampe. Dobro je što su svi brzo reagovali pa je veća šteta spriječena i brod nije udario trupom u obalu“, kazao je Radonjić dodajući da nije bilo ni zagađenja mora. Dok se sve to dogašalo, u Kotoru su bila i četiri druga broda – veliki kruzeri „Celebrity Constellation“, „MSC „Orchestra“, „Star Legend“ i mini kruzer „Artemis“, čiji su putnic i posade imali priliku da gledaju vanrednu situaciju sa vremešnim crnogorskim feribotom.

„Sveti Stefan II“ pod zapovjedništvom kapetana Predraga Vešovića, u Kotor je jutros doplovio iz Dubrovnika vozeći 270 stranih turista na posebnom aranžmanu, a trebalo je da ih nakon posjete Boki, doveze u Bar.

Ovaj brod nedavno je suštinski povučen sa svoje redovne trajektne linije Bar-Bari-Bar jer je star, dotrajao i neisplativ za smanjen obim prometa putnika i vozila na toj liniji. „Barska plovidba“ pokušala je stari trajekt izgrađen u Njemalkoj daleke 1973 godine, da zaposli na posebnim turističkim aranžmanima, što im je već na prvoj takvoj plovidbi juče u Kotoru, pošlo naopako.

Galerija

Bonus video: