Kasne plate u zdravstvu

Ljekarima opšte prakse plate bi se povećale za oko 60 eura, specijalistima za oko 84 eura, a užim specijalistima oko 92 eura
61 pregleda 19 komentar(a)
Fond za zdravstveno osiguranje, Foto: Luka Zeković
Fond za zdravstveno osiguranje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.05.2016. 05:31h

Zdravstveni radnici u Crnoj Gori još nijesu primili aprilsku zaradu, koja je, kako je ranije najavljeno, trebalo da bude uvećana shodno novom Granskom kolektivnom ugovoru.

To je "Vijestima" kazalo više ljekara iz bolnica i domova zdravlja u Crnoj Gori.

"Vijestima" je iz nekoliko zdravstvenih ustanova potvrđeno da će obračun aprilskih zarada početi već danas, dok je direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić rekao da će obračun početi u ponedjeljak.

On je kazao da će zdravstveni radnici u toj ustanovi aprilsku platu da prime tokom sljedeće sedmice.

Portparol Fonda za zdravstveno osiguranje Amer Ramusović odgovorio je sinoć "Vijestima" da će se, na osnovu instrukcija dobijenih od ministarstava finansija i zdravlja, aprilske zarade obračunavati po starom kolektivnom ugovoru.

"...jer je novi Granski kolektivni ugovor objavljen tek 11. maja 2016. godine u Službenom listu Crne Gore", rekao je.

Ramusović je kazao da je primjena novog Granskog kolektivnog ugovora počela juče, što znači da će se obračuni majskih zarada raditi iz dva dijela.

"Prvi dio biće obračunat po starom kolektivnom, a drugi, od 12. maja do kraja mjeseca, po novom...”, kazao je.

Ministar zdravlja Budimir Šegrt potpisao je 23. aprila Granski kolektivni ugovor sa predstavnicima dva reprezentativna sindikata.

Predsjednik Sindikata zdravstva pri Uniji slobodnih sindikata Vladimir Pavićević istakao je da će aprilska zarada da bude povećana, kao i da povećanje nije zanemarljivo.

Bonus video: