Spila Grahovska: Osvještani spomenici Nikole, Mira i Save Kovačevića

Hroničar Slobodan Kovačević podsjetio je da je crkva rađena od 1899 do 1901.godine, da su je zidali Tomo i Mato Kovačević, a da je osveštana 12.maja 1902
458 pregleda 1 komentar(a)
Spila Grahovska, Foto: Svetlana Mandić
Spila Grahovska, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 12.05.2016. 15:11h

U Spili grahovskoj kod Nikšića, kod crkve Svetog Vasilija Ostroškog, osveštani su spomenici Nikole Kovačevića, komandira grahovsko–rudinskog bataljona, njegovog sina Save, komandira grahovskog bataljona, i Mira Kovačevića, barjaktara gornjepoljske čete.

Hroničar Slobodan Kovačević podsjetio je da je crkva rađena od 1899 do 1901.godine, da su je zidali Tomo i Mato Kovačević, a da je osveštana 12.maja 1902.

„Crkva je građena na inicijativu komandira Nikole i Save. Starom komandiru nije bilo pravo što u Spili nema uređene crkve, pa je podstakao Spilsku četu koja je revnosno radila, pod komandom oficira Jovana Privkova”, kazao je Kovačević.

On je podsjetio da je Nikola Kovačević komandovao grahovsko–rudinskim bataljonom skoro 40. Ggodina, što je sigurno jedinstven slučaj u crnogorskoj vojsci.

“Komandir Sava pomagao je akcije od opšteg interesa i bio dorotvor svih osnovnih škola u srezu, kao i Velike gimnazije u Nikšiću, Društva prosvjete u Sarajevu i Zanatsko radničkog udruženja u Nikšiću. Bio je poslanik u crnogorskom parlamentu”, kazao je Kovačević.

Ističući značaj Mira Kovačevića kazao je da su barjaktari u Crnoj Gori uvijek imali veliku ulogu.

Bonus video: