Kruzer u Bar doveo 1.222 putnika

Prve impresije Barana odreda su pozitivne, jer su posla imali svi, od kafedžija i restoratera, preko taksista i autobuskih preduzeća, do prodavaca suvenira, predmeta iz domaće radinosti i barskih specijaliteta...
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2016. 08:56h

Živnuo je Bar juče: topoličke ulice i lokali, Šetalište kralja Nikole, Stari Bar, vrvili su od engleskih turista koje je doveo kruzer "MS Thomson Celebration" britanske kompanije "Thomson Cruises".

Ukupno 1.222 putnika i 550 članova posade stigli su brodom sa Hvara, proveli dan u Baru ali i drugim dijelovima Crne Gore i predveče nastavili za Dubrovnik, posljednju luku njihovog kružnog putovanju.

Ovo uplovljavanje na gatove Port of Adria prvo je od ukupno sedam koje je do oktobra barska agencija "Allegra Montenegro" dogovorila sa "Thomson Cruises" u 2016, naredno je osmog juna, kada dolazi isti brod.

Prve impresije Barana odreda su pozitivne, jer su posla imali svi, od kafedžija i restoratera, preko taksista i autobuskih preduzeća, do prodavaca suvenira, predmeta iz domaće radinosti i barskih specijaliteta...

"Pao nam je svima u agenciji kamen sa srca, isplatilo se naše višegodišnje angažovanje da konačno dovedemo kruzere u Bar. Prezadovoljni smo kako je sve ovo prošlo, sa broda je 350 putnika otišlo autobusima na izlete u Stari Bar i Staru maslinu, te na Montenegro turu preko Podgorice i Cetinja, a dva broda "Delfin" su povezli turiste i do Budve. Ostali su izašli u grad, šetali, trgovali... Veliko hvala svima koji su zvali i čestitali ovih dana, zaista je bilo mnogo poziva", rekao je za "Vijesti" Mihailo Vukić, osnivač i direktor "Allegre".

U brodskom salonu, on je razmijenio plakete sa zapovjednikom kruzera Hjuom Mejnardom, što su uradili i gradonačelnik Zoran Srzentić i predstavnici AD Port of Adria. Kapetan Mejnard je za "Vijesti" kazao da je veoma zadovoljan svime što ga je dočekalo u Baru.

"Bio sam lani uKotoru, i ovo je lijepa promjena. S obzirom da sam ranije plovio na kargo brodovima, svidjelo mi se da dođemo u pravu luku, i da naši putnici vide uživo što to zapravo znači. Doček je bio sjajan, nadam se da ću narednog puta u Baru imati više vremena za obilazak grada", rekao je Mejnard.

Zbog izuzetnog značaja dolaska prvog broda ove kompanije, Turistička organizacija Bar je prvim kruzing turistima priredila program - na izlasku sa broda dočekani su lozovačom, priganicama i medom, a na Gatu II crnogorske narodne igre na neskriveno oduševljenje Engleza izveli su sva tri barska folklorna ansambla, KUD "Jedinstvo", KUD "Jovan Vladimir" i "Rumija". Turisti su potom autobusima dovoženi na šetalište do Nultog kiloimetra, gdje ih je čekao info- štand TO Bar.

"Turistima smo dijelili mape grada i barski propagandni materijal, a u znak dobrodošlice i sa željom da se upoznaju sa ponudom našeg kraja, na šetalištu su na preko 30 štandova vinari, maslinari, pčelari i proizvođači suvenira predstavili autentične barske proizvode", istakla je direktorica TO Bar Neda Ivanović.

Srzentić, koji je sa potpredsjednikom Opštine Dušanom Raičevićem bio na prijemu kod kapetana Mejnarda, naglasio je značaj dolazaka kruzera za barsku privredu, navodeći da su ovo "prvi, ali važni koraci na tom putu" i najavio punu podršku lokalne uprave razvoju kruzinga u Baru.

Potencijale benefita lokalne zajednice odmasovnijeg dolazaka kruzera predstavila je Čejlan Erzi, marketing menadžer turskog Global Ports Holding koji je većinski vlasnik Port of Adria.

"Bar i Crna Gora imaju veliki potencijal za razvoj kruzing turizma i mi ćemo nastaviti promociju Bara da bi došlo što više kruzera. Statistika kaže da putnici sa kruzera u prosjeku troše 85 eura u svakoj luci, a naš srednjoročni plan je 200.000 putnika, što bi značilo dodatnu vrijednost od 17 miliona eura za lokalnu privredu. Za 2017. imamo već šest najava broda "Thomson Spirit" i vjerujem da će dobri utisci ove prve posjete uticati da Bar dobije željeno mjesto na mapi kruzing kompanija", istakla je Erzi.

Tokom cijelog dana, bez obzira na rominjanje kišnih kapi, engleski turisti, mahom penzioneri, istraživali su Bar, a njihove navike i ukus pomno su "ispitivali" i prodavci barskih proizvoda na Šetalištu kralja Nikole. Odreda su isticali da je bilo pazara, da su uglavnom "išli" suveniri i proizvodi u manjim pakovanjima "da se ne vukljaju sa velikim stvarima po gradu".

Vebija Abazović, Božo Šaltić i Filip Jovović, uspjeli su da prodaju maslinovo ulje, Mira Babić je prodavala sapune na bazi maslinovog ulja. Na njihovim štandovima, gosti su čašćeni priganicama koje je za sve prodavce obezbijedila TO Bar.

"Dobro je za prvi put, kako bi bilo kad bi dolazili još veći brodovi. Ipak, uvidio se odmah jedan veliki nedostatak, na šetalištu nema javnog WC-a, a ovo su stariji posjetioci, i imali smo najmanje desetak upita za javni toalet. Možda bi se ovo moglo premostiit makar onim prenosnim WC-ima kao na koncertima, za ovakve prilike" istakli su sagovornici "Vijesti".

Engleski kruzer, sagrađen 1984. u francuskom Sen nazeru, dug je 215 a širok 27 metara, sa gazom od skoro osam metara.

Iz Port of Adria saopštili su da je ovo drugi kruzer u istoriji barske luke, "nakon broda MS Berlin koji je u oktobru 2014. godine u organizaciji Global Ports Holding označio početak razvoja Bara kao kruzing destinacije".

Galerija

Bonus video: