Na Žabljaku otvoren reciklažni centar

Na nivou smo 43 odsto prosjeka razvijenosti EU dok je sjeverni dio, koji čini 28 odsto ukupnog stanovništva, tek na oko 50 odsto razvijenosti naše države
394 pregleda 4 komentar(a)
reciklažni centar Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
reciklažni centar Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 11.05.2016. 13:52h

Reciklažni centar na Žabljaku, vrijedan 2,4 miliona eura, svečano je otvoren.

U projektu je sa 1,25 miliona eura učestvovala i Slovenija.

Centar su otvorili premijer Milo Đukanović, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Republike Slovenije Karl Erjavec i predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević.

Đukanović je kazao da ovaj i drugi projekti, koji se realizuju sa Slovenijom, značajno doprinosi valorizaciji izuzetnih prirodnih ljepota i turističkih potencijala durmitorskog kraja.

"Gotovo da nema značajnijeg infrastrukturnog projekta koji je poslednih godina realizovan na Žabljaku, da ne nosi slovenački prijateljski i partnerski pečat. To je pokazatelj da su Crna Gora i ovaj kraj na pravom putu, a Slovenija je uvijek bila pravi prijatelj. Crna Gora je danas na nivou 43 odsto prosjeka razvijenosti Evropske unije dok je sjeverni dio, koji čini 28 odsto ukupnog stanovništva, tek na oko 50 odsto razvijenosti naše države. Činjenica da su posjete Nacionalnom parku "Durmitor" i opštini Žabljak u prošloj godini povećale broj noćenja za 41 odsto, daju nam za pravo da sa više optimizma gledamo na neposrednu budućnost ovog kraja. Zato je važno nastaviti sa unapređenjem njegove konkurentnosti. Prema posljednjim podacima Žabljak predstavlja najkonkurentniju opštinu na sjeveru i nalazi se u prvih pet lokalnih zajednica u Crnoj Gori. Raste broj malih i srednjih preduzeća i neto zarada koje su u prošloj godini iznosile 430, a u prvom kvartalu ove godine narasle na 451 euro. Ostaje problem nezaposlenosti sa visokom stopom od oko 20 odsto. Izlaz je u unapređenju poslovnog ambijenta što je presudno važno u privlačenju novih investicija u turizmu, poljoprivredi i drvopreradi. U realizaciji ovih prioriteta vfažnu ulogu ima razvojna pomoć koju pruža Vlada Republike Slovenije", kazao je Đukanović.

Podsjetio je da su od potpisivanja sporazuma Vlada Crne Gore i Slovenije, 2008. godine do danas, realizovani projekti u Crnoj Gori ukupne vrijednosti 10,8 miliona eura od čega je Slovenija učestvovala sa 4,5 milona. Na Žabljaku je za gradnju prečistača otpadnih voda, rekonstrukciju hotela "Gorske oči", gradnju sportske dvorane i za reciklažno dvorište investirano preko sedam miliona od čega je učešće Slovenije 3,4 miliona eura.

Projekat izgradnje sortirnice otpada na Žabljaku predstavlja važan ekološki doprinos Vlade Slovenije i odražava dobru sardnju među državama, kazao je Karl Erjavec.

"Razvoj planinskog turizma na Žabljaku označen je kao centralni višegodišnji projekat razvojne saradnje između naših država. Ovaj projekat je demonstriranje novih ekoloških tehnologija na području prerade otpada, za koji je Slovenija u poslednje dvije godine usmjerila preko milion eura novca međunarodne saradnje. Pored dosadašnjih ulaganja, želio bih da bude još više ovakvih projekata, a Slovenija će pri odlučivanju o projektima sufinansiranja poštovati interese Crne Gore. Fokusiraćemo se na turizam, ekologiju, zaštitu životne sredine, energetiku i održivi razvoj najmanje razvijenih opština na sjeveru Crne Gore sa ciljem poboljšanja uslova života", kazao je Erjavec ističući zainteresovanost na naredne projekte kroz buduće partnerstvo u NATO i Evropskoj uniji.

Veselin Vukićević je kazao da će se u korišćenju ovog kapitalnog ekološkog objekta koristiti iskustva drugih kako bi se našao najefikasniji način za upravljanje i korišćenje mogućnosti koje nudi ovaj savremeni objekat.

Bonus video: