Tim za inkluziju gimnazije „Stojan Cerović“ organizovao aktivnost “Dan različitosti”

“Početkom godine, prema preporuci Ministarstva prosvjete, u Gimnaziji je formiran tim za inkluziju koga čini pet profesora. Uradili smo plan aktivnosti i jedan od tih segmenata jeste dan različitosti“, kazao je Aleksandar Vujković
464 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2016. 13:12h

Svi smo različiti, ali u toj različitosti leži bogatstvo čovječanstva. U želji da nikšićkim gimnazijalcima približe pojmove različitosti i tolerancije tim za inkluziju gimnazije „Stojan Cerović“ organizovao je dvodnevnu aktivnost pod nazivom “Dan različitosti”.

“Početkom godine, prema preporuci Ministarstva prosvjete, u Gimnaziji je formiran tim za inkluziju koga čini pet profesora. Uradili smo plan aktivnosti i jedan od tih segmenata jeste dan različitosti“, kazao je Aleksandar Vujković.

U nikšićkoj Gimnaziji među 1.180 učenika nema ni jednog pripadnika romske i egipćanske nacionalnosti, kao ni osobe sa invaliditetom. Tim prije, smatra Vujković, je obaveza tima za inkluziju da kod učenika razviju svijest o različitosti, ali i da ih nauče da tolerancija podrazumijeva volju i sposobnost prihvatiti i dopustiti različitost, bilo da se radi o vjerskim, rasnim ili polnim razlikama.

“Program obuhvata dvije radionice nazvane ‘Svi jednaki-svi različiti’, predavanje na temu različitosti, a učenici su na oglasnoj tabli ostavljali poruke različitosti”, kazao je Vujković.

Fana Delija, izvršna direktorka NVO „Centar za romske inicijative“, upoznala je nikšićke gimnazijalce sa problemom ugovorenih brakova.

„Dok su učenici većinske populacije u školi, njihovi vršnjaci romske nacionalnosti ulaze u bračne vode, a djevojčice već postaju majke. Naše istraživanje iz 2014. godine je potvrdilo da je ugovoreni brak u Crnoj Gori jako zastupljen i da više od 72 odsto djevojčica od 12 do 18 godina stupe u ugovoreni brak“, kazala je Delija.

Prošle godine je u Crnoj Gori bilo 19 pokušaja ugovorenih brakova. Spriječeni su zahvaljujući „Centru za romske inicijative“.

„Zahvaljujući našoj saradnji sa policijom, centrima za socijalni rad i lokalnim koordinatorkama koje nam na vrijeme daju informaciju da se dešava ugovoreni brak uspjeli smo da suzbijemo svih 19 brakova“, kazala je Delija.

Da bi se ugovoreni brakovi spriječili Delija smatra da je potrebno uraditi više na polju zakonodavstva jer nije dovoljno da roditelji prođu samo sa opomenom, već je potrebno i da snose sankcije za ugovoreni brak.

„Imamo slučajeva da djevojčica kaže da hoće da se uda. Ali, kada jednu djevojčicu od malena učite da je njena vrijednost jedino da se uda, onda ona jedva čeka taj dan da dođe neko da je prosi. Moja borba je da pokažem romskoj zajednici, a posebno djevojčicama i ženama, da postoji drugi svijet“, poručila je Delija.

Nije krila zadovoljstvo što joj se pružila prilika da priča gimnazijalcima, a posebno joj je bilo drago što je pripadnik RE populacije „konačno kročio nogom u Gimnaziju“.

„ Ni jedno dijete romske i egipćanske nacionalnosti još uvijek nije ušlo kroz ova vrata. Ja sam prva koja sam ovdje ušla kao pripadnica egipćanske nacionalnosti. Nadam se da će kvalitet osnovnog obrazovanja biti bolji, kako bi i oni dobili šansu da uđu u ovu divnu školu“, kazala je Delija.

Maja Marojević, iz Centra za socijalni rad, približila je učenicima rad te ustanove, kao i na koji način i kako prepoznaju osjetljive grupe koje su diskriminisane u društvu, na koji način rade sa njima kako bi ih zaštitili i prevazišli eventualne teškoće koje ih zadese. Predavanje Jelene Čolaković iz „Juventasa“ odnosilo se na prava pripadnika LGBT zajednice, dok je Milica Milović iz Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju govorila o različitim oblicima i metodama koji se primjenjuju u centru u cilju postizanja najvećeg mogućeg stepena samostalnosti djece sa smetnjama u razvoju.

Predavanju je prisustvovalo oko 70 gimnazijalaca.

Galerija

Bonus video: