Budva prodala i vrtić prije sedam godina

Firma se obavezala da izgradi dva vrtića, ali je završetak gradnje vrtića u Podkošljunu finansirala Opština...
215 pregleda 23 komentar(a)
Vrtić Budva, Foto: Vuk Lajović
Vrtić Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 09.05.2016. 19:14h

Opština Budva prodala je prije sedam godina vrtić nadomak Starog grada, a na njegovom mjestu ucrtala devetospratnu stambeno-poslovnu kulu.

Odlukom Skupštine iz 2009. godine, atraktivni zemljišni kompleks od 7.000 metara kvadratnih, sa zgradom centralnog vrtića “Ljubica Popović Maša”, ustupljen je firmi “Velting”.

Firma se zauzvrat obavezala da izgradi vrtiće u naseljima Podkošljun i Dubovica. U međuvremenu, izgrađen je vrtić u Podkošljunu, čiji je završetak finansirala Opština. Ministarstvo održivog razvoja prije četiri godine izdalo je urbanističko-tehničke uslove za gradnju vrtića u Dubovici. Opština nikada nije raskinula ugovor sa “Veltingom”.

Priča o novim vrtićima u Budvi počela je 2000. godine, kada je tadašnja lokalna vlast zaključila ugovor sa kompanijom “Velting”, kojoj je povjerila izgradnju predškolske ustanove u Podkošljunu. Međutim, nakon što su radovi počeli, uslijedili su protesti bivših vlasnika zemlje, tako da je posao obustavljen. Od ugovora sa “Veltingom“ kasnije nije odustala ni opoziciona vlast prosrpskih partija i LSCG, koja je 2004. godine sa tim preduzećem zaključuje aneks ugovora.

Tadašnja vlast privatniku ustupa parcelu gdje se nalazi centralni vrtić, a ta građevinska firma obavezuje se da izgradi dva vrtića.

Taj posao, ipak, godinama tapka u mjestu.

Potom vlast u Budvi preuzimaju DPS i SDP, koji nastavljaju posao sa istim preduzećem.

Rukovodstvo Opštine Budva , nakon zelenog svjetla Skupštine, 2009. godine zaključuje kompenzacioni ugovor sa „Veltingom“, kojim je predviđena izgradnja dva savremena vrtića, ukupne površine 5.000 kvadrata.

Na ime toga, ustupljen im je atraktivni zemljišni kompleks u centru, na samo 50 metara od Starog grada.

Zemljište je procijenjeno na 6,5 miliona eura, odnosno 900 eura po kvadratu.

Lokalne vlasti dogovor su “betonirale” i donošenjem Detaljnog urbanističkog plana “ Budva centar”, prema kojem je na mjestu vrtića predviđena gradnja solitera.

Uprkos obavezi o gradnji dva vrtića, Opština preuzima projekat završetka predškolske ustanove u Podkošljunu, pa je ugovor sa “Veltingom” stavljen na čekanje.

Uprkos odluci Skupštine, “Velting” se nije uknjižio na zemlju, već je ona i dalje upisana na državu, odnosno Opštinu.

Gradilište kompleksa “Porto Budva” pod prozorima jaslica vrtića

Tik uz vrtić, nedavno je udaren kamen temeljac luksuznog kompleksa ”Porto Budva ”, koji će graditi kompanija “Alart centar” kosovskog i crnogorskog biznismena Nasera Ramaja i Alena Sijarića.

Gradilište se primaklo tik do prozora spavaonice jaslica vrtića, o čemu su “Vijesti” nedavno pisale.

To je posljedica odluke bivše DPS-SDP vlasti da aktuelnom šefu budvanske Skupštine Boru Lazoviću i njegovom bratu Jovuproda javni put i dio dvorišta vrtića.

Tek kada je kompanija “Alart centar” postavila kamen temeljac, postalo je jasno šta sve obuhvata 3.500 kvadrata zemljišta, koje je Opština prodala Lazovićima još 2009. Komunalna policija konstatovala je da kompanija “Alart centar” radi u skladu sa dozvolom.

Investitori kažu da su vlasnici još stotinjak kvadrata dvorišta vrtića, koje ipak nijesu ogradili.

Lazovići su još prije gotovo tri decenije kupili od staromještanske porodice parcelu od gotovo 3.700 kvadrata, a potom u dva navrata od Opštine još toliko kvadrata.

Uz saglasnost tadašnjeg saziva Skupštine, kupili su 3.474 kvadrata opštinske zemlje, po cijeni od 600 eura po kvadratu, odnosno 2,1 milion eura.

U ljeto 2013. godine, Lazović, kao šef parlamenta, na dnevni red stavio predlog da mu Opština proda još 335 kvadrata.

Potpis na odluku stavio je tadašnji gradonačelnik Lazar Rađenović, a time je Lazović zaokružio urbanističku parcelu.

Bonus video: