Zaštita mrkog medvjeda u fokusu dva parka

Gosti su sa rukovodstvom NP “Tara” i profesorom Biološkog fakulteta u Beogradu Duškom Ćirovićem, koji je angažovan kao ekspert na projektu, posjetili hranilište za medvjede na lokalitetu Šljivovice
0 komentar(a)
Biogradska gora, Foto: Dragana Šćepanović
Biogradska gora, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 09.05.2016. 14:48h

Zaštita mrkog medvjeda i uspostavljanje ekološkog koridora u regionu razlog je posjete predstavnika NP “Biogradska gora” NP “Tara” u Srbiji.

Posjeta je dio partnerskog projekta “Posmatranje medvjeda ”.

Gosti su sa rukovodstvom NP “Tara” i profesorom Biološkog fakulteta u Beogradu Duškom Ćirovićem, koji je angažovan kao ekspert na projektu, posjetili hranilište za medvjede na lokalitetu Šljivovice.

Upoznati su sa načinom na koji funkcioniše hranilište, kako se postavljaju foto-zamke, prikupljaju podaci i prenose na kartu, saopšteno je nakon posjete. Projekat je započet u oktobru prošle godine i realizuje se u saradnji sa “Parkovima Dinarida - mrežom zaštićenih područja Dinarida” i Svjetskom organizacijom za zaštitu prirode - WWF Adria.

Inicijativa je posvećena razvoju turizma orijentisanog na prirodu, uz promovisanje mjera zaštite i unapređenja staništa medvjeda . U naredne četiri godine će se saradnjom predstavnika nauke i privrede uspostaviti sistem za razvoj lokalnih biznisa uz istovremeno održivo korišćenje resursa i zaštitu prirode.

Stanovnici zaštićenih i okolnih područja dobiće priliku da se uključe u mjere zaštite divljači, ali i kreiranje atraktivne turističke ponude kao vodiči za posmatranje medvjeda , ili kroz pružanje usluga smještaja, gastronomiju i drugih turističkih usluga orijentisanih na prirodu.

Bonus video: