Starica iz Nikšića obišla grob Ljuba Čupića

Redovno Gaga dolazi iz Podgorice da obiđe grobove članova porodice, ali nikada nije zaboravila da obiđe i Ljubov grob, koji je u znak zahvalnosti podigao grad Nikšić 1967. godine. Pored nje cvijeće na grob Ljuba Čupića položili su članovi samostalne izviđačke čete “Orlovi” i Čupićev rođak, Nikola Ćupić
411 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2016. 13:27h

Dragica–Gaga Abramović, osamdesetdvogodišnja starica koja sa ponosom ističe da je Staronikšićanka i koja živi u Podgorici i ovog 9-maja obišla je grob Čedomira Ljuba Čupića, položila cvijeće i sa suzama u očima prisjetila se dana kada je nikšićki Če Gevara stijeljan. Pričala je o Ljubovim podignutim svezanim rukama u znak pozdrava, osmijehu koji prkosi smrti, o heroju čiji lik su (zlo)upotrebljavali mnogi, ali čiji grob posjećuju rijetki. Gaga decenijama obilazi Ljubov grob koji je postao njena nepisana obaveza.

“Tužno je da je došlo samo pet–šest izviđača, da ljudi tako lako zaboravljaju one koji su svoj život dali za našu slobodu. Nijesu samo Ljuba zaboravili, već i Joku i sve ostale heroje. Samo iz Štrosmajerove ulice u Nikšiću život je u Drugom svjetskom ratu izgubilo 15 hrabrih mladića i jedna majka”, sa sjetom u glasu pričala je gospođa koja potiče iz stare partizanske porodice.

Redovno Gaga dolazi iz Podgorice da obiđe grobove članova porodice, ali nikada nije zaboravila da obiđe i Ljubov grob, koji je u znak zahvalnosti podigao grad Nikšić 1967. godine. Pored nje cvijeće na grob Ljuba Čupića položili su članovi samostalne izviđačke čete “Orlovi” i Čupićev rođak, Nikola Ćupić.

Čupića su četnici zarobili 1942. godine na Kablenoj glavici kod Nikšića i organizovali javno suđenje. Strijeljan je 9. maja 1942. godine na Petrovoj glavici u starom groblju, ispod hrama Sv. Vasilija Ostroškog, a za narodnog heroja je proglašen 10. jula 1953. godine.

Ispod Trebjese, nalazi se Spomenik palim borcima gdje je uklesano i Ljubovo ime. Delegacija SUBNOR-a i antifašista, Opštine Nikšić i Vojske, povodom 9.maja, Dana pobjede nad fašizmom, položila je vijenac na spomenik pod Trebjesom.

Stevo Goranović, predstavnik UBNOR-a naglasio je da su stanovnici Nikšića masovno učestvovali u narodnooslobodilačkom ratu, i da grad pod Trebjesom ima najviše narodnih heroja, 48.

“Ovaj monumentalni spomenik simbolizuje između ostalog i strijeljanje Ljuba Čupića, čiji je osmijeh obišao čitav svijet, kao osmijeh nepobjedivosti i osvete neprijatelju, koji ga je likvidirao zajedno sa mnogim rodoljubima ne samo na ovom stratištu, već i širom bivše Jugoslavije”, kazao je Goranović.

Predsjednik Opštinskog komiteta Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore Radisav Stanišić, čija delegacija je takođe položila cvijeće na spomenik palim borcima pod Trebjesom, kazao je da su narodi Jugoslavije dali veliki doprinos u Drugom svjetskom ratu, u čemu je značajnu ulogu imao i nikšićki srez sa čije teritorije je učestvovalo preko 11.000 boraca.

„Prolivena krv palih boraca prisiljava nas da ne dozvolimo da se ruše tekovine narodnooslobodilačke borbe i socijalističke revolucije, da se vrijeđaju heroji rata i omalovažava krv junaka - oslobodilaca“, poručio je Stanišić.

Potpredsjednik Opštine Nikšić Radoš Šućur kazao je da će uskoro biti saniran spomenik pod Trebjesom, a da to nije urađeno do sada jer nijesu mogli da nađu granitne kocke koje su vandali nedavno skinuli.

“Imali smo problema da nađemo orginalne materijale koji su ugrađeni u spomenik. U Crnoj Gori ih nema. Međutim, angažovali smo se da nađemo odakle potiče ovaj kamen, da ne bi narušili na bilo koji način ovaj spomenik”, kazao je Šućur.

Vijenac na Spomenik palim borcima položila je i delegacija Opštinskog odbora Demokratske Crne Gore.

Galerija

Bonus video: