Tivćani razmjenjuju učenike i studene sa Kinezima

Pored Tivta koji će predstavljati i Crnu Goru, na ovom kampu učešće će uzeti i 11 drugih gradova iz 9 zemalja širom svijeta, sa kojima distrikt Jiading održava prijateljske odnose
0 komentar(a)
šangaj, Foto: HAP/Quirky China News/REX
šangaj, Foto: HAP/Quirky China News/REX
Ažurirano: 09.05.2016. 11:00h

Dvoje učenika Srednje mješovite škole „Mladost“ iz Tivta u pratnji jednog profesora boraviće od 1. do 9. avgusta u Šangaju gdje će učestvovati i predstavljati Tivat na drugom po redu “Jiading kampu mladih studenata“.

Ovo okupljanje mladih u Šangaju za cilj ima unapređenje saradnje, prijateljstva i međusobnog razumijevanja gradova pobratima višemilionskog kineskog distrikta Jiading čiji je Šangaj glavni grad.

Pored Tivta koji će predstavljati i Crnu Goru, na ovom kampu učešće će uzeti i 11 drugih gradova iz 9 zemalja širom svijeta, sa kojima distrikt Jiading održava prijateljske odnose.

Odlazak srednjošpkolaca u Kinu prvi je konkretni korak protokola o saradnji koji su Tivat i Jiading potpisali krajem prošle godine.

"Sa službom međunarodne saradnje distrikta Jiading dogovorena je i međusobna razmjena đaka i studenata po principu tzv „home stay“ projekta, odnosno boravka u porodici, tako da se prva grupa kineskih studenata očekuje u Tivtu krajem septembra, dok će naši đaci boraviti u Kini u oktobru ove godine. Na taj način, omogućićemo našim đacima da se kroz boravak u kineskim porodicama i lično upoznaju sa istorijom, školskim sistemom, kulturom kao i svakodnevnim običajima ovog drevnog naroda", kazao je tim povodom savjetnik tivatskog gradonačelnika za ekonomske oodnose i međunarodnu saradnju, mr Petar Vujović.

Dodao je da su tivatski Fakultet za mediteranske polsovne stidije i Univerzitet Zheijang Wanli iz kineskog grada Ningboa već uspostavili slične kontakte pa će delegacija FMS sredinom juna posjetiti Ningbo i prisustvovati “China CEEC Investment and Trade Expo” i “China-CEEC Education Cooperation” sajmovima.

Tom prilikom će Tivćani sa predstavnicima Univerziteta Zhejiang Wanli, potpisati zvanični Protokol o saradnji koji za cilj ima unapređenje kvaliteta studija kroz međusobnu razmjenu nastavnika i studenata, zajedničke istraživačke projekte, programe stručnog usavršavanja, razmjenu naučnih i stručnih publikacija kao i drugih oblika saradnje od zajedničkog interesa.

Univerzitet Zhejiang Wanli inače, ima preko 20.000 studenata, i više od 1.200 zaposlenog nastavnog kadra.

Ostvaruje međunarodnu saradnju sa preko 50 univerziteta iz različitih zemalja svijeta - SAD, Velike Britanije, Španije, Francuske, Japana, Koreje, Poljske. U okviru Univerziteta postoji 12 fakulteta, među kojima su Fakultet za biznis, Pravni fakultet, Fakultet za kulturu i komunikacije, Fakultet za strane jezike, Fakultet za dizajn i arhitekturu, Fakultet za elektronski i informacioni inženjering, Fakultet za biologiju i ekologiju kao i Fakultet za kompjutere i informacione tehnologije.

Bonus video: