Iako do škole pješači 7 km, Stefan Memčević je među boljim maturantima

Pješačenje je za sve ove godine postala rutina. Kada pokisnem i skvasim se, garderoba se osuši na meni tokom časova”
114 pregleda 25 komentar(a)
Stefan Memčević, Foto: Zoran Đurić
Stefan Memčević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.05.2016. 06:17h

Devetnaestogodišnji Stefan Memčević, najbolji učenik IV -3 odjeljenja Mašinske škole „Ivan Uskoković”, pješači u jednom pravcu skoro sedam kilometara. To ga ne sprečava da među prvima bude u dvorištu i ne kasni na nastavu.

Stefan je od prvog razreda đak pješak - od kuće u naselju Rogami do Osnovne škole „Branko Božović” u Zagoriču pješačio je četiri kilometra u jednom pravcu osam godina.

Za sve godine Stefan je, kako kaže, samo jednom zakasnio na čas, padala je jaka kiša sa vjetrom, ali je ispratio ostale časove.

Za Memčevića, nastavno osoblje JU Srednja stručna škola „Ivan Uskoković”, ima samo riječi hvale, ističući njegovu skromnost i predanost na nastavi.

Daljina od škole, kako ističu nastavnici, Stefana ne sprečava da bude među prvima u dvorištu, a uvijek je vedrog duha i oran za učenje.

“Pješačenje je za sve ove godine postala rutina. Kada pokisnem i skvasim se, garderoba se osuši na meni tokom časova”, kaže Memčević.

On pored školskih obaveza, pomaže kući oko imanja i stoke, a živi sa majkom, ocem i sestrom.

“Mašinsku školu sam upisao iz ljubavi prema mašinama, a uzor mi je stariji brat od strica, koji zna mnogo o tome”, kaže Stefan. On je u osnovnoj školi bio takođe dobar đak - od prvog do šestog odličan, a u sedmom i osmom razredu vrlo dobar, a kako kaže, falio mu je malo da bude odličan.

“Namjeravam da upišem Mašinski fakultet, da ga završim i da se zaposlim u svojoj branši”, kazao je Memčević.

Razredni starješina profesor Živko Glavinčeski kazao je da je Memčević đak za primjer, a prva tri razreda završio je sa odličnim uspjehom.

“Najbolji je đak u svom odjeljenju, koje se školuje za mašinskog tehničara za energetiku”, kazao je Glavinčeski.

Svako jutro ustaje u pet časova

Stefan kada je prva smjena u školi, ustaje u pet sati ujutro da bi stigao na nastavu koja počinje u sedam časova.

“Treba mi sat i deset minuta pješačenja da stignem do škole. Kada sam druga smjena, pogotovo u zimsko vrijeme, kući dolazim po mraku”, kaže Stefan.

Najviše nauči na časovima, tako da mu malo treba kod kuće da se posveti gradivu.

“Na časovima sam skoncentrisan, pratim sve što nam profesori predaju i trudim se da zapamtim što više od gradiva”, kaže Memčević.

Kada je prva smjena u školi, obavezno popodne pomogne i roditeljima.

Bonus video: