Institut za biologiju mora: U Luci Bar pronađeni štetni organizmi u manjem broju

BALMAS projekat bavi se problemom balastnih voda, koje su neophodne za sigurnu plovidbu, ali koje su i značajno sredstvo za prenos štetnih vodenih organizama i patogena izvan njihovih prirodnih granica
0 komentar(a)
BALMAS sastanak, Mostar, Foto: Institut za biologiju mora Kotor
BALMAS sastanak, Mostar, Foto: Institut za biologiju mora Kotor
Ažurirano: 08.05.2016. 12:28h

U osam luka na Jadranu, gdje se u okviru BALMAS projekta rade istraživanja sastava i kvaliteta morske vode, pronađeni su štetni organizmi, ali ne u brojnosti koja zabrinjava, saopšteno je iz kotorskog Instituta za biologiju mora.

Među lukama, u kojim se rade istraživanja, je i Luka Bar gdje su pronađene dvije unesene vrste i štetni organizmi u manjoj brojnosti.

To se navodi u prelimininarnim izvještajima o realizaciji BALMAS projekta, koji su predstavljeni u Mostaru na šestom redovnom sastanku partnera BALMAS projekta (Sistem upravljanja balastim vodama za zaštitu Jadranskog mora).

Preliminarni izvještaji o istraživanju kvaliteta vode, još nijesu urađeni za četiri luke na Jadranu.

Sastanku u Mostaru prisustvovali su predstavnici Univerziteta Crne Gore –Instituta za biologiju mora i Uprave pomorske sigurnosti iz Bara, koji su partneri u projektu.

BALMAS projekat bavi se problemom balastnih voda, koje su neophodne za sigurnu plovidbu, ali koje su i značajno sredstvo za prenos štetnih vodenih organizama i patogena izvan njihovih prirodnih granica.

“Da li su štetni organizmi u jadranske luke uneseni balastnim vodama sa brodova, još nije moguće sa sigurnošću utvrditi. To će biti poznato na kraju projekta, izradom baze podataka u kojoj ćemo imati informacije o vrsti i štetnosti tih organizama, kako i o načinu na koji su dospjele u luke”, kaže se u saopštenju Instituta.

Stručnjaci Instituta za biologiju mora uradiće krajem maja nova uzorkovanje vode u akvatorijumu luke Bar. Najavljeno je da će u junu biće urađena i uzorkovanje u tankovima brodova u luci Bar.

U okviru BALMAS projekta istraživanja se vrše u lukama Bari, Ankona, Venecija, Trst (Italija), Koper (Slovenija), u Hrvatskoj u lukama Pula, Rijeka, Šibenik, Split, Ploče, u albanskoj luci Drač i crnogorskoj Bar.

IPA, projekat BALMAS počeo je u novembru 2013, a biće završen do oktobra ove godine.

Bonus video: