Brajović: Moramo još jače stati u odbranu antifašističkih vrijednosti

"Pokušaj ponovnog bitisanja na društvenoj sceni retrogradnih ideja i pokreta, čija ideologija budi sjećanja na neke od najmračnijih dana u crnogorskoj istoriji, u isto vrijeme nas upozorava da borba protiv fašizma kao najvećeg zla 20. vijeka nije završena ni danas"
8 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Savo Prelević
Ivan Brajović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.05.2016. 10:36h

Na dan kada Evropa slavi i Dan pobjede nad fašizmom, moramo još jače stati u odbranu antifašističkih vrijednosti na kojima se temelji moderna Crna Gora, a koje su neodvojiv dio socijaldemokratske ideologije, kao najprogresivnijeg političkog pokreta u Evropi, istakao je predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore Ivan Brajović.

On je povodom 9. maja, dana kada se obilježava 71 godina od pobjede nad fašizmom i 66 godina od proglašenja Šumanove deklaracije, kojom je Evropa prvi put ujedinjena, u ime Socijaldemokrata i u svoje ime, uputio čestitke svim građanima Crne Gore i Evropske unije.

"Pokušaj ponovnog bitisanja na društvenoj sceni retrogradnih ideja i pokreta, čija ideologija budi sjećanja na neke od najmračnijih dana u crnogorskoj istoriji, u isto vrijeme nas upozorava da borba protiv fašizma kao najvećeg zla 20. vijeka nije završena ni danas. Zato je obaveza svih nas da odlučno reagujemo na sve pojavne oblike fašizma u savremenom društvu. Kao zajednica evropskih država i naroda, Evropska unija, utemeljena na vrijednostima jednakosti, solidarnosti i demokratije, i kroz ovaj turbulentni period ulaže ogroman napor da riješi trenutnu situaciju, a da pritom ne uskrati na kvalitetu života svojim građanima kroz ekonomski i socijalni razvoj, maksimalno obezbjeđujući prosperitet i stabilnost. To je samo jedan od povoda da ovoj dostojanstvenoj “dami” i njenim građanima čestitam rođendan, u nadi da ćemo iz ovog perioda izaći jači i stabilniji", istakao je Brajović.

Dodao je i da je Crna Gora u procesu već vidljivog napretka i jako dobre saradnje kako sa regionom tako i sa svim državama u Evropi.

"Koristim priliku da još jednom iskažem zadovoljstvo na istrajnosti i požtvovanosti građana Crne Gore da postanemo dio evropske porodice. Uvjeren da ćemo zajednički predano raditi u pravcu ostvarenja i unapređenja kvaliteta života u Crnoj Gori, i ujedno se razviti u ekonomski jaču i stabilniju državu koja njeguje antifašističku tradiciju", piše u čestitki Brajovića.

Bonus video: