Plaže tretiraju kao svoju đedovinu

Muharemović rekao da će prijavu podnijeti zbog navodnih nezakonitosti pri izboru najpovoljnijeg ponuđača za kupalište ispred bivšeg hotela Lido...
284 pregleda 3 komentar(a)
Velika plaža(ilustracija)
Velika plaža(ilustracija)
Ažurirano: 06.05.2016. 14:55h

Ulcinjanin Naser Muharemović najavio je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv članova i predsjednice Tenderske komisije Morskog dobra Klaudije Pejović, tvrdi zbog nezakonitosti prilikom izbora najpovoljnijeg ponuđača za kupalište ispred nekadašnjeg hotela Lido na Velikoj plaži.

Pejović je to negirala i saopštila da su svi upoznati sa precizno utvrđenim kriterijumima za izbor najpovoljnijeg ponuđača.

Muhamerović je Komisiju optužio za kršenje zakona i Ustava i ocijenio da uspostavljena diskriminatorska formula “koja favorizuje ranije zakupce plaža i otvara prostor za koruptivne radnje”.

Komisija je za prvorangiranog ponuđača ocijenila dosadašnjeg zakupca “Capital estateta”, koji je ponudio 19.100 eura.

Muharemović je bio drugi, iako je ponudio 23.110 eura, a treći Ramzes Tivari sa ponudom od 23.100 eura.

Muharemović tvrdi da je komisija nezakonito prvorangiranom uračunala reference po osnovu ranijeg zakupa, što je i odredilo pobjednika tendera.

“Capital estate nije mogao imati te reference, jer je ove godine kupalište prvi put kategorisano kao javno, a ne kao hotelsko, na osnovu čega je ta kompanija do sada dobijala poene. Podsjećam da Lido odavno ne postoji, već više od 10 godina i zar nije sumnjivo da se sve to vrijeme kupalište na tenderu pojavljuje kao hotelsko... Zar to nije favorizovanje i unaprijed proglašavanje pobjednika”, pita Muharemović.

On je rekao da mu nije jasno i kakav je interes Komisija uočila za državu da ranijim zakupcima da reference za korišćenje lokacije - “koja nije ničija đedovina već javno dobro i tako budžet te države ošteti za 12.000 eura”.

O tome da je Capital estate viđen kao pobjednik tendera bez obzira na visinu novčane ponude, kaže, svjedoči i rečenica iz javnog poziva „da izabrani ponuđač preuzima obavezu da obezbijedi pristup kupalištu”.

“Dobro znamo da, iako je trenutno pod sporom, zemljištem u zaleđu plaže gazduje njen dosadašnji zakupac. Time se stavlja do znanja svim ponuđačima da turiste na kupalište mogu dovesti helikopterom ili čamcima i gliserima”, kazao je on.

Optužio je Komisju da je u postupku prekršila načelo obezbjeđivanja konkurencije iz Zakona o javnim nabavkama, jer „naručilac ne smije da ograniči ili spriječi konkurenciju među ponuđačima“.

Dodao je da je prekršeno i načelo ravnopravnopsti iz istog zakona, jer naručilac nije obezbijedio da svi ponuđači u svim fazama postupka imaju ravnopravan tretman.

“Simptomatično je da su o mom blagovremeno priloženom prigovoru koji je odbijen, odlučivali isti ljudi jer u pravnoj pouci odluke stoji da se prigovor može izjaviti tenderskoj komisiji. Kadija te tuži, kadija ti sudi”.

Konstatovao je da je time povrijeđeno i načelo devolutivnosti.

Podnio je tužbu Upravnom sudu i u slučaju negativnog odgovora, najavljuje da mu je naredna adresa Vrhovni sud.

Pejović je “Vijestima” saopštila da je Muharemović dostavio potpisanu izjavu o prihvatanju svih uslova i obaveza iz javnog poziva, amandmana i tenderske dokumentacije.

Naglasila je da je u kriterijumima za izbor najpovoljnijeg ponuđača, precizno navedeno da se po osnovu reference i iskustva boduju, između ostalih, i ponude dosadašnjih zakupaca na koje se ponuda odnosi.

“U tom dijelu pojašnjeno je da se iskustvo i reference vrednuju samo za plažu koju je ponuđač prethodno koristio. Komisija nje cijenila to što je prvorangirani bio zakupac tog kupališta u ranijem periodu, za šta je on dostavio i dokaze. Primjedba da je predmetno kupalište u prethodnom periodu bilo hotelsko, nema nikakvog uticaja na bodovanje, jer je predmet bodovanja određeno kupalište, a ne njegova namjena”, kazala je Pejović.

Dodala je da su pojedine optužbe Muharemovića pogrešno adresirane.

“Javni poziv je usvojio UO Javnog preduzeća, na koji je saglasnost dala Vlada. Komisija sprovodi postupak sa jasno definisanim zadatkom u tekstu javnog poziva i rješenju o imenovanju”, rekla je.

Objasnila je da su zlonamjerne tvrdnje da komisija krši Zakon o javnim nabavkama.

“U tekstu javnog poziva jasno je napisano da se primjenjuju zakoni o morskom dobru i državnoj imovini, te uredba o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj imovini. Dakle, ne primjenjuju se odredbe Zakona o javnim nabavkama, uvažavajući da je članom 3 precizirano da se on 'ne primjenjuje na postupak davanja koncesija i pružanje usluga', odnosno angažovanje stručnjaka u postupku privatizacije privrede, na prodaju i davanje u zakup zemljišta, zgrada i drugih nepokretnih i pokretnih stvari ili prava”, pojasnila je Pejović.

Ne razumije dobro jezik, pa traži tumača

Muharemović tvrdi da Komisija nije uzela u obzir činjenicu da on u dovoljnoj mjeri ne razumije službeni jezik, i da je po Ustavu bila dužna da mu obezbijedi tumača.

“U zakonu piše da ako se postupak ne vodi na jeziku stranke ili drugih učesnika koji su državljani Crne Gore, obezbijediće im se prevođenje preko tumača, kao i dostavljanje poziva i drugih dokumenata na njihovom jeziku i pismu. Ništa od toga nije bilo, iako u Ulcinju značajan dio stanovništva čini albansko”, kazao je Muharemović .

Pejović je podsjetila da za opštinu Ulcinj nije dostavljen nijedan prigovor na tekst javnog poziva, niti na tendersku dokumentaciju i da je i javno otvaranje ponuda proteklo takođe bez ijedne primjedbe ponuđača: “Zato je nejasna naknadna primjedba Muharemovića da mu je onemogućeno izjašnjavanje na albanskom jeziku, budući da je tekstom javnog poziva predviđen crnogorski. On nije na vrijeme podnio primjedbu oko nerazumijevanja crnogorskog jezika”.

Bonus video: